Τοποθέτηση Δημάρχου Ζακύνθου στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή την συμπλήρωση 100 ημερών δημοτικής αρχής

Απευθύνομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της θητείας μας ως νέα Δημοτική Αρχή του τόπου.
Θα ήθελα ξανά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους πολίτες για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε και για την ευκαιρία που μου δώσατε να υπηρετήσω αυτόν τον υπέροχο τόπο από τη θέση του Δημάρχου, αλλά κυρίως να φτιάξουμε μαζί μια καλύτερη εποχή για το νησί μας.
Οι πρώτες εκατό ημέρες αποτελούν πάντα μια περίοδο προκλήσεων και ευκαιριών αλλά και την αφετηρία να ξεδιπλώσει μια νέα δημοτική αρχή το όραμά της για την επόμενη μέρα.
Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, έχουμε εργαστεί σκληρά και με ομαδικότητα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας. Δεν τρέφαμε αυταπάτες. Ξέραμε ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Αυτή η δημοτική αρχή ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου.
Τα “απόνερα” της προηγούμενης καταστροφικής διοίκησης (έργο Φιλικών – Μπόχαλης) μας έβαλε στο πρώτο κιόλας δεκαήμερο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μια κατάσταση, στην οποία ο Δήμος, η ΔΕΥΑΖ και οι υπηρεσίες με αυταπάρνηση, λόγω των τεράστιων ελλείψεων που κληρονομήσαμε, στάθηκαν όρθιοι και διαχειρίστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Προβλήματα όμως που λίμναζαν επί χρόνια επιτέλους δρομολογούνται!
Τα έργα της Φιλικών και της Μπόχαλης προχώρουν και ολοκληρώνονται, παρά τις δυσκολίες που μας κληρονομήθηκαν και δρομολογούμε την οριστική επίλυση του ζητήματος του νερού, με την δημόσια παρουσίαση που κάναμε για το μάστερ πλαν της ύδρευσης!
Έγιναν πολλά αυτές τις πρώτες 100 ημέρες.
Πράγματα που κάποιοι δεν άγγιξαν σε 4 χρόνια.

Επιγραμματικά θα αναφέρω την καθημερινότητα, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις σε όλο το νησί, τα οχήματα, που κάποιοι τα είχαν διασκορπίσει ανά την Ελλάδα να σαπίζουν περιμένοντας ένα θαύμα για να επισκευαστούν. Περιουσία των ζακυνθινών, που αγοράστηκε από τα χρήματά τους, σάπιζε χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο επισκευής τους. Τα οχήματα αυτά επισκευάστηκαν, σχεδόν όλα έχουν γυρίσει στο νησί και τίθενται στην υπηρεσία των πολιτών! Και συνεχίζουμε και με τα τελευταία αλλά και με την ανανέωση του στόλου!

Καθαριότητα:

Έχουν γίνει καθαρισμοί στο μεγαλύτερο ποσοστό σε όλο το νησί και το επόμενο διάστημα έχουν δρομολογηθεί να καθαριστούν και τα τελευταία μέρη που είχαν μείνει!
Οι εικόνες ντροπής με τα νεκροταφεία με 3 μέτρα χόρτα να περιμένουν και αυτά ένα θαύμα να κοπούν ανήκουν στο παρελθόν!
Η αποκομιδή έχει ομαλοποιηθεί.
Βρήκαμε θρυμματιστή μέχρι να επισκευάσουμε τον δικό μας θρυμματιστή ογκωδών, όπου για μερικές χιλιάδες κόστος επισκευής κρατάγατε όμηρο ένα ολόκληρο νησί με τα ογκώδη να σχηματίζουν βουνά!
Δρομολογείται επίσης η οριστική επανεκκίνηση και κανονική λειτουργία της διαλυμένης ανακύκλωσης! Να το ακούσουν καλά οι ζακυνθινοί αυτό! Η ανακύκλωση στο νησί είχε διαλυθεί!
Όλα μα όλα κατέληγαν στο Λίβα με ότι επιπτώσεις έχει αυτό στο περιβάλλον αλλά και στον ίδιο τον οργανισμό του Δήμου με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να τιμολογούνται επιπλέον στους ζακυνθινούς.
Θα παραθέσω μόνο μια εικόνα που τα λέει όλα: Σεπτέμβριος 2023, ΚΔΑΥ στο αεροδρόμιο και ΚΔΑΥ σήμερα! Ανεξέλεγκτη χωματερή τότε καθαρό οικόπεδο σήμερα!

Παιδεία:

Αντιμετωπίζουμε καθημερινά δεκάδες ζητήματα που υπήρχαν αλλά και που προκύπτουν.
Προγραμματίζουμε την οριστική επίλυση ζητημάτων όπως με το 2ο Δημοτικό όπου υπάρχει μελέτη ύψους 70 χιλιάδων ευρώ για στεγανοποίηση της πλάκας και αντιμετώπισης του ζητήματος με τους σοφάδες.
Εχουμε ζητήσει απο την ΚΤΥΠ να κάνει ότι ειναι δυνατον και γρηγορότερα για την ασφάλεια των παιδιών μας. Στέγες στα σχολεία Ρομιρίου, Βανάτου και Κερίου, χώροι υγιεινής, στεγανοποίηση της στέγης του κλειστού στην Παναγούλα, όλα αυτά τα έχουμε ήδη καταθέσει τις αντίστοιχες μελέτες ή έχουμε υλοποιήσει.
Ολοκληρώνεται η πυρασφάλεια σε όλα τα σχολεία ύψους 300 χιλιάδων, που την παραλάβαμε στο 50% μετά από 4 χρόνια και μέσα σε 3 μήνες την τελειώνουμε!
Προχωράμε επίσης τον πολύ σοβαρό προσεισμικό έλεγχο των σχολείων.
Ο Δήμος Ζακύνθου με το τμήμα Παιδείας διοργανώνει ανά σχολεία Ημερίδες ενημέρωσης και προβληματισμού για τις σχέσεις σχολείου – παιδιών και σχολείου – οικογένειας τις οποίες εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν αγκαλιάσει και στηρίξει. Εμείς πιστεύουμε ότι έτσι δίνουμε ουσιαστικές προοπτικές εκτόνωσης του ζητήματος με τη βοήθεια των ειδικών.

Αθλητισμός:

Κοιτάμε τα προβλήματα σε όλους τους αθλητικούς χώρους του νησιού, νομιμοποιούμε και προγραμματίζουμε λύσεις αλλά και τη δημιουργία νέων υποδομών σε διάφορα αθλήματα!
Προχωράμε στη δημιουργία επιτροπής αθλητισμού πρότυπο, με εκπροσώπους από όλα τα ενεργά αθλήματα του νησιού ώστε όλοι μαζί, με την κοινωνία του αθλητισμού σύμμαχο να βρούμε οριστικές λύσεις!

Πολιτισμός:

Με την άρτια διοργάνωση του ζακυνθινού καρναβαλιού όπου χωρίς υπερβολή το αναγεννήσαμε, αλλά και άλλες δράσεις που προγραμματίζουμε κυρίως με γνώμονα το Πάσχα και το Καλοκαίρι.
Ανοίξαμε ξανά τους χώρους πολιτισμού. Δεν τους βλέπουμε ουτε ως “μαγαζάκια”, ουτε τους κρατάμε κλειστούς με διάφορους τρόπους! Ο πολιτισμός παίρνει ήδη την πρωτεύουσα θέση που του αρμόζει!

Για τον Τουρισμό, την πολιτική προστασία, τα αδέσποτα, τον πρωτογενή τομέα, κάτι που πιστεύω θα μας δοθεί η δυνατότητα να σας αναλύσουμε διεξοδικά τι κάναμε και τι σχεδιάζουμε να κάνουμε σύντομα. Γιατί και εκεί είναι πολλά και σημαντικά τα όσα έχουμε κάνει.
Σε κάποιους διαφεύγει πως η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της δρα και απαντά με έργα και όχι λόγια.
Επιλέγει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με ανάληψη πρωτοβουλιών στο πεδίο, εκεί που υπάρχουν, δίπλα στον πολίτη και όχι θεωρητικά στα δημοτικά συμβούλια χρησιμοποιώντας τα ως πεδία εντυπώσεων και δήθεν ενδιαφέροντος.
Δεν ήμασταν ούτε θα γίνουμε υπέρμαχοι των δημοσίων καταγγελιών για την δημιουργία εντυπώσεων όπως η μείζονα αντιπολίτευση.

Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση και τονίζω:

Ζητήθηκε μια συζήτηση για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμένα στο Δήμο Ζακύνθου. Γιατί κύριε Τσουρουνάκη, υπάρχει κάποιος που διαφωνεί με αυτό το αίτημα; Δεν ξέρω αν είχατε κάποια άλλη άποψη και τώρα έρχεστε σε αυτή την άποψη και προσπαθείτε να την καπηλευτείτε, αλλά για ακόμα μια φορά στη σύντομη δημοτική περίοδο που έχουμε διανύσει σας καλωσορίζουμε στο πρόγραμμά μας, για το οποίο μας έκρινε και μας εξέλεξε δημοτική αρχή ο ζακυνθινός λαός! Τι θα συμφωνούσαμε θεωρώ ομόφωνα; Να κάνει ο Δήμος όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να έρθει η χερσαία ζώνη, δηλαδή πλατείες κλπ στο Δήμο. Δηλαδή ότι ήδη κάνουμε κύριε Τσουρουνάκη, γιατί εμείς δε θέλουμε να μιλάμε για προθέσεις αλλά θέλουμε να μιλάμε με τις πράξεις μας! Και έτσι θα συνεχίσουμε! Και όταν θα έχουμε κάτι ανακοινώσιμο θα έρθουμε στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να συζητήσουμε τι μέλλει γενέσθαι.

Θα ήθελα να σταθώ στον κύριο Αρετάκη. κ. Αρετάκη καλό το αφήγημά σας αλλά η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Ναι παρά τα όσα λέτε αφήσατε άδεια ταμεία και χρέη. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω τα εξής:
Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών ν. 103, 207.493,79 ευρώ 1ου-2ου τριμήνου 2023,
Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών 104, 1.213.430,44 ευρώ 3ου τριμήνου 2023,
Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών 107, 321.569,32 ευρώ 10ου-11ου 2023,
Γνωρίζετε κύριε Αρετάκη τι είναι αυτά; Χρέη του Δήμου μόνο στο ΦΟΔΣΑ για το 2023! Μόνο στο ΦΟΔΣΑ!

Στη ΔΕΥΑΖ κατασχέθηκαν οι λογαριασμοί για 1.350.000 ευρω για χρέη στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας!

Απευθύνομαι κυρίως στους ζακυνθινούς μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το σημαντικότερο και αντιπροσωπευτικότερο συλλογικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αυτή η δημοτική αρχή μόλις στις πρώτες 100 μέρες της θητείας της μιλάει με έργα, μιλάει με πράξεις.
Κάθε μέρα και ένα σημαντικό βήμα για το καλύτερο αύριο του τόπου μας.
Η διαδρομή μας δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.
Αλλά έχουμε αποδείξει ήδη ότι είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα!
Και ξερουμε και μπορούμε!
Η δημοτική αρχή προχωράει ενωμένη, με σχέδιο και με σύμμαχο την κοινωνία, για ένα καλύτερο μέλλον για το νησί μας, για τη Ζάκυνθο όλων μας!

Κοινοποιήστε την ανάρτηση