Τοπική Κοινότητα Βολιμών

Είναι η βορειότερη Τοπική Κοινότητα του νομού και το ακρωτήριό της, Σχινάρι, είναι το Βορειότερο άκρο του νησιού, 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου. Το όνομα Βολίμα απαντάται σε γραπτά κείμενα από το 1515. Σήμερα αριθμεί 956 κατοίκους και φιλοξενεί το Διοικητικό κέντρο και το Δημοτικό κατάστημα της Ενότητας. Εδώ βρίσκεται το δεύτερο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι της Ζακύνθου, που τη συνδέει με την Πεσάδα της Κεφαλονιάς. Είναι αγροτική περιοχή, ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Στις Βολίμες αξίζει κανείς να επισκεφτεί:
• Τις Γαλάζιες Σπηλιές, που βρίσκονται στην περιοχή Ασπρος Βράχος στο ακρωτήριο Σκινάρι. Πήραν το χρώμα τους από το έντονο γαλάζιο χρώμα που εκπέμπουν και φαίνεται να αντανακλά καθετί βυθισμένο στα νερά τους. Αποτελούνται από μια εξωτερική σπηλιά και μια δεύτερη μικρότερη στο βάθος, μέσα στην εξωτερική. Μπορεί κανείς να τις επισκεφθείτε μόνο με βάρκα, από το γειτονικό λιμάνι του Αγ. Νικολάου.
• Το Μοναστήρι του Άη Γιώργη στα Γκρεμνά, που δρύθηκε το 1535. Ο Πύργος της Μονής χτίστηκε για την άμυνα των μοναχών από τους πειρατές. Σπουδαία υπήρξε η Βιβλιοθήκη της Μονής, της οποίας οι χειρόγραφοι κώδικες βρίσκονται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενέτιας. Στη Μονή βρίσκονται ανεκτίμητα κειμήλια.
• Τις Εκκλησίες: Αγία Παρασκευή, Άγιο Θεοδόσιο και τον Άγιο Σπυρίδωνα στο κάτω χωριό Βολιμών.

Στην Τοπική Κοινότητα Βολιμών μπορεί κανείς να βρει αυθεντικά ντόπια προϊόντα από: τυροκομεία και οικιακά εργαστήρια παραγωγής του ονομαστού ζακυνθινού λαδοτυριού, οικιακά εργαστήρια παραγωγής κρασιού και μελιού, όπως και από οικοτεχνίες παραγωγής χειροποίητων δαντελών και κιλιμιών.