Τοπική Κοινότητα Βασιλικού

Το Βασιλικό (ή Βασιλικός) είναι ένα ωραίο, μικρό και γραφικό τουριστικό θέρετρο σε απόσταση 15,5 χιλιόμετρων νοτιοανατολικά της πόλης της Ζακύνθου, μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή που απέχει από τις ωραίες παραλίες λιγότερο από 1500 μέτρα. Έχει 709 μόνιμους κατοίκους. Στην Τοπική Κοινότητα Βασιλικού βρίσκονται οι πιο ονομαστές παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα.

Στην περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να προσκυνήσει στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και να θαυμάσει το πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο της και την εκκλησία της Παναγίας της Δακρυρροούσας. Στην τοποθεσία Ποταμιά υπάρχει ένα μικρό, αλλά πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο (Μεμορόζα) με ωραίες συλλογές από τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, σκεύη, εργαλεία, περίτεχνα έπιπλα και πολλές παλιές φωτογραφίες του νησιού που απεικονίζουν την ωραία Ζάκυνθο πριν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Ακόμα υπάρχει η νησίδα Πελούζο, όπου, προστατευμένη, αναπαράγεται η θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα.

Στον τουριστικό οικισμό και στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, επιπλωμένα διαμερίσματα και δωμάτια, που λειτουργούν από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο και προσφέρουν πολλές και εξαιρετικές υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει το μπάνιο του, να απολαύσει την ηλιοθεραπεία του και να διασκεδάσει με πολλά θαλάσσια σπορ στις πολλές γειτονικές και πανέμορφες παραλίες που πολλές είναι καλά οργανωμένες: Γέρακας, Πόρτο Ρώμα, Άγιος Νικόλας, Μπανάνα, Πόρτο Ζόρο, Καμίνια. Η πιο κοντινή στον οικισμό βρίσκεται στα 1000 μέτρα και η πιο «απομακρυσμένη» σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων. Όλες είναι πανέμορφες και αξίζουν να τις επισκεφθεί κανείς τόσο για τη θάλασσά τους, όσο και για την ομορφιά τους, με πιο όμορφη απ’ όλες την παραλία του Γέρακα.

Μετά από επιφανειακή έρευνα, στην περιοχή Αγίου Νικολάου Βασιλικού, έχουν εντοπιστεί διαφόρων ειδών λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι σύχναζαν στην περιοχή.