Τοπική Κοινότητα Τραγακίου

Το Τραγάκι είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριό, που κατέχει ορεινές και παραθαλάσσιες εκτάσεις, με 621 μόνιμους κατοίκους, βρίσκεται μόλις 11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου. Είναι ένα χωριό καταπράσινο με απέραντους ελαιώνες, αμπέλια και οπορωφόρα δέντρα. Η πρόσβαση είναι εύκολη χάρη στο πολύ καλό οδικό δίκτυο και την μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού. Οι παραλίες του είναι από τις ωραιότερες και διαθέτει πολλά ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών, επιπλωμένα διαμερίσματα, δωμάτια και βίλλες τόσο μέσα στον οικισμό, όσο και στην γύρω περιοχή. Διαθέτει επίσης και ένα καλά οργανωμένο κάμπινγκ μέσα στη φύση, που προσφέρει πολλές ευκολίες με καλές τιμές.

Στο βόρειο μέρος του Τραγακίου υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας του Δέρματα ή Δερματούσα, που αποτελεί ένα αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο. Είναι κτίριο του 16ου αιώνα. Στο εσωτερικό σώζονται δείγματα τοιχογραφιών. Οι καλλιτεχνικοί θησαυροί του φυλάσσονται στο Μουσείο Ζακύνθου. Είναι κηρυγμένο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο (ΦΕΚ 77 / τ. 2 / 1982) Το μοναστήρι βρίσκεται σε κυπαρισσόλογγο έκτασης 14 περίπου στρεμμάτων, το Άλσος Δερματά, ιδιοκτησίας του Δήμου. Στο χώρο αυτό υπάρχει και λειτουργεί το Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο χωρητικότητας 700 θέσεων. Η τοποθεσία του μοναστηριού είναι από τις ωραιότερες της υπαίθρου χώρας του νησιού. Λόγκοι από κυπαρίσσια και πουρνάρια, λιοστάσια, περιβόλια, πηγές και πλούσια βλάστηση, αγκαλιάζουν από κάθε πλευρά τα απομεινάρια των έρημων τοίχων του ιερού αυτού χώρου.

Στο Τραγάκι ο επισκέπτης θα συναντήσει το Πολιτιστικό Χωριό Σκαλιά και το Θέατρο Αβούρη. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό χώρο που φτιάχτηκε με μεράκι, αγάπη και αμεροληψία. Διαθέτει υπαίθριο θέατρο και κλειστό θέατρο – πολυχώρο, χωρητικότητας 90 θέσεων.

Οι πανέμορφες παραλίες Γάιδαρος (όπου υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο), Κατραγάκι και Άμπουλα είναι καλά οργανωμένες και μπορεί κάποιος να περάσει ευχάριστα κάνοντας ηλιοθεραπεία και θαλάσσια σπορ. Ο οικισμός διαθέτει ταβέρνες και εστιατόρια με ελληνική και ευρωπαϊκή κουζίνα καθώς και φρέσκο ψάρι.

Τα περιστατικά υγείας καλύπτονται στο ιατρείο του Πλάνου, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς, και στο νοσοκομείο Ζακύνθου που απέχει 4 χιλιόμετρα.