Τοπική Κοινότητα Σκουλικάδου

Το Σκουλικάδο είναι οικισμός του ζακυνθινού κάμπου και βρίσκεται στο Β.Δ. μέρος της Ζακύνθου, κάτω από τους πρόποδες του όρους Βραχίωνα, απέχοντας 13 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου. Πρωτοσυναντιέται, σε γραπτά κείμενα, το 1505. Έχει μουσική παράδοση (αρέκιες) και παράδοση λαϊκού θεάτρου, κυρίως σε “Ομιλίες”, θεατρικό είδος που προέρχεται από την αλληλεπίδραση του κρητικού θεάτρου με την comedia del’ arte.

Το μεγαλύτερο μέρος του χωριού βρίσκεται χτισμένο πάνω σε τρεις λόφους, ενώ το υπόλοιπο είναι απλωμένο στο πεδινό τμήμα μέχρι την επαρχιακή οδό Ζακύνθου-Βολιμών.
Ο πληθυσμός του είναι 574 κάτοικοι (απογραφή 2001) ,οι οποίοι κυρίως είναι αγρότες (παραγωγοί ελαιολάδου, μαύρης σταφίδας και οπωροκηπευτικών ) ή διατηρούν εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις , κυρίως εκτός του χωριού.

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Ναό της Παναγίας της Αναφωνήτριας, που είναι είναι ναός του 19ου αιώνα και ξαναχτίστηκε μετά τους σεισμούς του ’53. Στην εξωτερική τοιχοποιία του ναού υπάρχουν δείγματα λιθοξοϊας από παλαιότερους κατεστραμμένους ναούς του χωριού. Εσωτερικά είναι από τις ωραιότερες εκκλησίες της Ζακύνθου. Κάτω από το γυναικωνίτη υπάρχει πολυπρόσωπος συνθετικός πίνακας της λιτανείας της εικόνας της Παναγίας, με τις χαρακτηριστικές ενδυμασίες των κατοίκων του χωριού. Είναι έργο του Νικολάου Βισκόντι και φέρει τη χρονολογία 1828. Το καμπαναριό της είναι πυργοειδές, ύψους 35 μέτρων. Το καμπαναριό είναι κηρυγμένο Μνημείο (ΦΕΚ 723 / τ.2 / 1985).

Στο χωριό λειτουργεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ερωτόκριτος» με πλούσια δραστηριότητα, όπως λαϊκά χορευτικά συγκροτήματα παιδιών και νέων, μουσικό τμήμα βιβλιοθήκη και θεατρική ομάδα με αξιόλογο έργο.

Μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το Σκουλικάδο είτε ακολουθώντας τη γραφική διαδρομή από το λεγόμενο «δρόμο της Ρίζας» στους πρόποδες του βουνού ή από την επαρχιακή οδό Ζακύνθου-Βολιμών.