Τοπική Κοινότητα Σαρακινάδου

Το Σαρακινάδο βρίσκεται στο κέντρο του νησιού της Ζακύνθου, μόλις 5 χιλιόμετρα από την πόλη και αποτελεί προέκτασή της. Είναι κεντρική οδική αρτηρία για την προσέγγιση αρκετών περιοχών του νησιού. Η Τοπική Κοινότητα έχει 538 κατοίκους. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται αρκετά εμπορικά μαγαζιά και διάσημες αλυσίδες καταστημάτων. Επίσης, λειτουργεί άριστα οργανωμένη επιχείρηση με νεροτσουλήθρες καθώς και πίστα καρτ. Ο επισκέπτης μπορεί, ακόμη, να ψυχαγωγηθεί στα διάφορα κέντρα ψυχαγωγίας της περιοχής.

Το Σαρακινάδο εμφανίζει τη μεγαλύτερη και την πιο οργανωμένη πολιτιστική δραστηριότητα στο Νομό Ζακύνθου, με ακτινοβολία σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται:
• Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Σαρακινάδου που ιδρύθηκε το 1979. Διατηρεί 5 τμήματα διδασκαλίας και απασχολούνται συνολικά σε αυτόν περίπου 250 παιδία από το Σαρακινάδο αλλά και από όλο το νησί, καθώς και μεγάλοι.
• Το Παραδοσιακό Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα «ΥΑΚΙΝΘΗ», ένα πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1995 και έχει ως κύριο σκοπό την έρευνα, τη μελέτη, την ανάδειξη και την συνέχιση της γνήσιας ζακυνθινής και ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης και του Ζακυνθινού λαϊκού θεάτρου.
• Η Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου με έδρα το δημοτικό διαμέρισμα Σαρακηνάδου. Ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό την παρουσίαση, τη παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και την προσέγγιση και προώθηση γεγονότων του θεατρικού χώρου με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο.
Όλοι οι παραπάνω σύλλογοι έχουν να επιδείξουν αξιέπαινη και αξιοσημείωτη δραστηριότητα με χορευτικά συγκροτήματα, μαντολινάτες, θεατρικές ομάδες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Στο Σαρακινάδο οργανώνεται κάθε χρόνο το “Φεστιβάλ Μαύρης Σταφίδας” όπου γίνεται η αναπαράσταση της συγκομιδής της μαύρης σταφίδας με παραδοσιακό τρόπο, καθώς επίσης και πολλά άλλα πολιτιστικά δρώμενα όπως παραδοσιακοί χοροί και “ομιλίες”.

Πολιτιστικό Κέντρο Σαρακινάδου
Το Πολιτιστικό Κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε από τον τέως δήμο Αρκαδίων, όχι μόνο στους δημότες της Δημοτικής Ενότητας αλλά και σε όλους τους Ζακυνθινούς.
Η υλοποίηση αυτού του έργου έγινε σε τρεις περιόδους:
• Α) 1996-1998: Η Κοινότητα Σαρακηνάδου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακηνάδου και η Θεατρική Σκηνή εντάσσουν το έργο στο “Δίκτυο Πόλεων”. Οι απλοί κάτοικοι του Σαρακηνάδου συμβάλλουν αποφασιστικά.
• Β) 1998-2006: ο Δήμος Αρκαδίων εντάσσει στο Γ΄ ΠΕΠ και δημοπρατεί το έργο “Προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος Πολιτιστικού Κέντρου Σαρακηνάδου”.
• Γ) 2006-2008: Ο Δήμος Αρκαδίων ολοκλήρωσε το έργο.