Τοπική Κοινότητα Πλάνου

Ο Πλάνος, ένα από τα ωραιότερα τουριστικά θέρετρα, βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων απ’ αυτή. Η περιοχή του Πλάνου προσεγγίζεται οδικώς ή από τη θάλασσα, ενώ το μεγάλο λιμάνι της πόλης και το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού απέχουν μόλις μερικά λεπτά της ώρας. Έχει 823 κατοίκους.

Βρίσκεται σε μια πολύ γραφική περιοχή, περιστοιχισμένη από έναν μεγάλο ελαιώνα και σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Διαθέτει μικρό λιμάνι, ασφαλές για μικρά αλιευτικά και τουριστικά σκάφη. Η παραλία του Πλάνου είναι το Τσιλιβί. Στο θέρετρο αυτό υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία, όλων των κατηγοριών, επιπλωμένα διαμερί­σματα, δωμάτια, βίλλες τόσο στον οικισμό όσο και στη γύρω περιοχή. Στην περιοχή Γιδάκια βρίσκεται σχεδόν άθικτη μία Ενετική Βαρδιόλα.

Στην περιοχή υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον Ναυτικό Μουσείο, που οι ιδιοκτήτες του είναι πάντα πρόθυμοι για ξενάγηση στις αίθουσες με τη συλλογή από υδατογραφίες, οι οποίες αναπαριστάνουν σκηνές με πλοία από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται πολλά μοντέλα πλοίων, ιστορικές πυξίδες πλοίων, διάφορες στολές ναυτικών και πλούσιο υλικό από τη ναυ­τική ζωή, καθώς επίσης και μια μεγάλη φωτογραφική συλλογή με θέμα τη θάλασσα και το ναυτικό.

Στο Τσιλιβί υπάρχουν πολυάριθμα καταστήματα εστίασης: ελληνικές ταβέρνες, εστιατόρια, μαγαζιά για γρήγορο φαγητό, με ανεξάντλητη ποικιλία ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς κουζίνας. Το φαγητό είναι καλής ποιότητας και πάντα διατίθενται φρεσκότατα ψάρια. Για την καθημερινή διασκέδαση η επιλογή μπορεί να γίνει ανάμεσα σε πολλά μπαράκια της περιοχής αλλά και εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης όπως πχ. Paintball, αλλά και παιχνιδότοποι και παιχνίδια για τα παιδιά όπως π.χ. βενζινοκίνητα αυτοκινητάκια.
Το θέρετρο διαθέτει φαρμακεία και ιατρεία, ενώ το νοσοκομείο του νησιού βρίσκεται σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων.
Στον Πλάνο μπορεί κανείς να νοικιάσει μεταφορικό μέσο για τις μετακινήσεις μέσα στο πανέμορφο νησί της Ζακύνθου.

Οι παραλίες του Τσιλιβί και της Μπούκας, αλλά και οι παραλίες της ευρύτερης περιοχής είναι πανέμορφες, καλά οργανωμένες και ασφαλείς για τα μικρά παιδιά. Μπορεί κανείς να απολαύσει τον ελληνικό ήλιο κάνοντας ηλιοθεραπεία και θαλάσσια σπορ.