Τοπική Κοινότητα Μαχαιράδου

Το Μαχαιράδο βρίσκεται 10 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη της Ζακύνθου και έχει 925 μόνιμους κατοίκους. Αποτελεί το διοικητικό κέντρο της Ενότητας και μία από τις μεγάλες κωμοπόλεις του νησιού. Απαντάται με αυτό το όνομα από τις αρχές του 16ου αιώνα.

Μνημείο τέχνης για το χωριό αποτελούσε η εκκλησία των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, με ανεκτίμητους θησαυρούς, στην κεντρική Πλατεία του Μαχαιράδου. Ο ναός – μουσείο καταστράφηκε από πυρκαγιά στις 8 Δεκεμβρίου 2005, ενώ ανέπαφο, τόσο από τους σεισμούς του 1953 όσο και από την πυρκαγιά του 2005, παραμένει το εντυπωσιακό πέτρινο, σκαλιστό, πυργοειδές καμπαναριό του, από τα ωραιότερα του είδους που πρωτοχτίστηκε το 1810. Οι καμπάνες του είναι από τις πιο γλυκόηχες στη Ζάκυνθο.

Στο Μαχαιράδο, αξίζει να επισκεφθεί κάποιος την Εκκλησία της Υπαπαντής, ένα αληθινό μνημείο της Ζακύνθου. Ο ναός είναι του 16ου αιώνα και ανακαινιζόταν πάντα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του νησιού. Μετά τους σεισμούς του 1953 αναστηλώθηκε όπως είχε κτιστεί το 1842. Το καμπαναριό του ναού είναι θαυμάσιο δείγμα απλού τύπου ζακυνθινού πέτρινου κωδωνοστασίου, χωρισμένου κατασκευαστικά σε τρεις ζώνες. Μέσα στην εκκλησία διατηρείται μόνο το ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο της με υψηλής τέχνης εικονογράφηση.