Τοπική Κοινότητα Μαριών

Οι Μαριές απέχουν περίπου 20 χλμ. από την Πόλη και έχουν 367 κατοίκους. Για την ονομασία του χωριού υπάρχει λαϊκή παράδοση που μας γυρίζει πίσω στα πρώτα Χριστιανικά χρόνια. Σύμφωνα με αυτήν, μετά τη Σταύρωση του Χριστού η Μαρία η Μαγδαληνή και η Μαρία του Κλωπά κατευθύνονται προς τη Ρώμη για να κατηγορήσουν τον Πιλάτο στον Τιβέριο για τον άδικο θάνατο του Χριστού. Οι δυο Μαρίες πέτυχαν την καταδίκη των αρχιερέων και του Πιλάτου. Κατά την επιστροφή τους έπεσαν σε τρικυμία και άραξαν στις δυτικές ακτές της Ζακύνθου στο σημείο που ονομάζεται Βρώμη, άφησαν το Καϊκι τους και βγήκαν στην ξηρά. Εκεί, πάνω σ’ ένα βράχο, άφησε την πατημασιά της η Μαρία η Μαγδαληνή. Η πατημασιά διακρινόταν καθαρά για πολλά χρόνια, μέχρι που οι πιστοί άρχισαν να παίρνουν κομμάτια απ’ το βράχο για να φτιάξουν φυλαχτό, και σήμερα δεν φαίνεται πολύ καλά. Στη συνέχεια ανέβηκαν στο χωριό, κήρυξαν το Χριστιανισμό στους κατοίκους και έβαλαν την πρώτη πέτρα για να χτιστεί η πρώτη χριστιανική Εκκλησία. Αυτή η Εκκλησία πήρε το όνομα της Μαρίας της Μαγδαληνής και το χωριό πήρε την ονομασία του (Μαριές) από τις δύο Μαρίες. Η Εκκλησία αυτή, σύμφωνα με την παράδοση, δεν γκρεμίστηκε ποτέ. Έχει μόνο αλλάξει τέμπλο 8 φορές.

Βοριοδυτικά του χωριού Μαρίες, στη θέση Παλιανεμόμυλος, ένα, σχεδόν χιλιόμετρο από το χωριό, φαίνονται πέντε ή έξι τάφοι, «θήκες» (προϊστορικό νεκροταφείο που δεν έχει ανασκαφεί ακόμα) λαξεμένοι στη δυτική πλευρά μαλακού βράχου. Είναι σκεπασμένοι με πλάκες που από την πολυκαιρία έχουν γίνει ένα με το βράχο.

Οι κάτοικοι είναι κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας το παράδειγμα ολόκληρου του νησιού, ασχολούνται με τον τουρισμό.

Μερικά χιλιόμετρα απ΄το χωριό βρίσκεται η παραλία Πόρτο Βρώμη. Μια μικρή Παραλία με άσπρο βοτσαλάκι και πεντακάθαρα νερά. Εκεί μπορεί κανείς να νοικιάσει θαλάσσια ποδήλατα, για εξερεύνηση των γύρω σπηλιών και να δει από κοντά την κεφαλή του Ποσειδώνα, ένα υπέροχο δημιούργημα της φύσης. Επίσης, από εδώ ξεκινούν πλοιάρια για το Ναυάγιο.