Τοπική Κοινότητα Καλλιπάδου

Το Καλλιπάδο βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, μόλις 6 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη και 4 χιλιόμετρα από τον τουριστικό Πλάνο. Το χωριό κατοικείται από 673 άτομα και είναι κυρίως αγροτικό.

Ο επισκέπτης της περιοχής μπορεί να εξερευνήσει την πλούσια αγροτική ανάπτυξη του τόπου, όπως τους ελαιώνες, τους αμπελώνες, τα οπορωφόρα δέντρα και να αναζωογονηθεί μέσα στην πλούσια βλάστηση.

Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου του Βούλτσου. Ο ναός μνημονεύεται από τα πρώτα χρόνια του 16ου αιώνα. Η σημερινή εκκλησία είναι του 18ου αιώνα. Η εκκλησία σώθηκε από τους σεισμούς του ’53 και παραχωρήθηκε από την οικογένεια Βούλτσου στο Μουσείο που την αναστήλωσε. Μέσα στο ναό σώζονται ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και εικόνες. Επίσης, μέσα στο ναό βρίσκεται ο τάφος του Διονυσίου Βούλτσου (1788-1846), ζακύνθιου νομικού και πολιτικού της εποχής της Αγγλοκρατίας.

Εδώ υπάρχουν, το σύγχρονο οινοποιείο “Καλλίνικος” και ο Πύργος του “Αμπελοράβδη”, ο οποίος είναι κτιριακό συγκρότημα εξοχικής έπαυλης, κτισμένο το 1926, με γοτθικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και μπαρόκ επιρροές, που προσομοιάζουν την έπαυλη με πύργο. Έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης και έχει κηρυχτεί Σύγχρονο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο (ΦΕΚ 35 /τ.2/ 1992).