Τοπική Κοινότητα Καλαμακίου

Καταφύγιο πειρατών παλιά το Καλαμάκι, σήμερα είναι μια από τις περισσότερο τουριστικά αναπτυγμένες Τοπικές Κοινότητες της Ζακύνθου με 901 μόνιμους κατοίκους.

Είναι ένα από τα ελκυστικότερα θέρετρα, με μεγάλα και άνετα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στα εστιατόρια του Καλαμακίου μπορεί κανείς να γευτεί όλες τις κουζίνες του κόσμου και στα μπαρ του μπορεί ν’ απολαύσει όλα τα είδη μουσικής και διασκέδασης.

Η παραλία του Καλαμακίου στη νότια πλευρά της Ζακύνθου, εκτείνεται σε μήκος 3.430μ. Αποτελεί τμήμα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta. Έχει αμμοθίνες, με ποικιλόμορφη χλωρίδα. Σημαντική αλλοίωση του οικοσυστήματος της περιοχής έχουν επιφέρει οι υπεραναπτυγμένες τουριστικές δραστηριότητες.

Στην Τοπική Κοινότητα Καλαμακίου και στην τοποθεσία «Ελληνικά», στο ανατολικό μέρος του Κόλπου Λαγανά, υπάρχουν Μυκηναϊκοί τάφοι. Οι τάφοι της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου διαπιστώνονται στον κόλπο του Λαγανά, αφού η θέση αυτή ήταν η πρώτη που συναντούσαν όσοι ταξίδευαν γύρω από την Πελοπόννησο, είτε έρχονταν από την Κρήτη, είτε από το Αιγαίο.