Τοπική Κοινότητα Έξω Χώρας

Βρίσκεται κάτω από το όρος Βραχίωνας και έχει 220 κατοίκους. Το χωριό της Εξωχώρας ή Οξωχώρας είναι γνωστό απο το 1521 και ήταν φημισμένο για τα 115 πηγάδια και τις 40 δεξαμενές του. Σήμερα είναι πυκνοκτισμένο και διατηρεί πολλά προσεισμικά οικοδομήματα.

Τα παραγόμενα προϊόντα είναι το λάδι, τα σιτηρά και τα σταφύλια. Γνωστό είναι το άριστο είδος κόκκινου κρασιού της περιοχής. Οι κάτοικοι επίσης ασχολούνται με τον τουρισμό.

Αξιοθαύμαστο μνημείο της είναι η εκκλησία – μνημείο του Αγίου Νικολάου. Ο χρόνος της ίδρυσης της εκκλησίας αυτής που αψήφησε σεισμούς τριών αιώνων εξακολουθώντας να μένει όρθια και ασάλευτη, αναγράφεται στο πανέμορφο ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο της που είναι σημαντικό έργο του Νικόλα Βιδάλε . Τα έργα τέχνης της εκκλησίας αυτής αποτελούν αληθινή κληρονομιά και παρακαταθήκη του μεγάλου ιστορικού και καλλιτεχνικού παρελθόντος του νησιού. Δίπλα στην ευρύχωρη και πανύψηλη αυτή εκκλησία σώζεται και το «μονό» χαριτωμένο καμπαναριό της. Η εκκλησία βρίσκεται δίπλα στο δρόμο, μπροστά σε μία πλατεία, που έχει στη μέση ένα γέρικο πλάτανο. Το μνημείο αυτό είναι ένα από τα πολυτιμότερα του νησιού.

Κάθε επισκέπτης αξίζει, επίσης, να δει το Μικρό Κάστρο στην κορυφή του λόφου Αλμυρά και τα παλιά πηγάδια.

Καμπί
Ο χαρακτηρισμένος ως ενδιαφέρων αρχιτεκτονικά οικισμός του Καμπίου (ΦΕΚ 662/ τ. Δ΄ / 86) αναφέρεται από τον 15ο αιώνα, βρίσκεται κοντά στην Έξω Χώρα και αποτελεί τμήμα αυτής της Τοπικής Κοινότητας. Το Καμπί είναι κτισμένο σε μια κοιλάδα, δίπλα σ’ απόκρημνες δασωμένες ακτές. Διατηρούνται ανέπαφα από της καταστροφικούς σεισμούς του 1953 τα κτίσματά του, μονώροφα ή διώροφα λαϊκά χωριάτικα σπίτια. Στο Καμπί βρίσκεται η εκκλησία – μνημείο του Αγίου Νικολάου, του 19ου αιώνα. Μεγάλης Καλλιτεχνικής αξίας είναι το ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο της, σημαντικό έργο της Επτανησιακής Σχολής. Τα έργα τέχνης της εκκλησίας αυτής αποτελούν αληθινή κληρονομιά και παρακαταθήκη του μεγάλου ιστορικού και καλλιτεχνικού παρελθόντος του Νησιού. Δίπλα στην ευρύχωρη και πανύψηλη αυτή εκκλησία σώζεται και το «μονό» χαριτωμένο καμπαναριό της.
Μια σημαντικότατη ανακάλυψη για τη ζωή στην προϊστορική Ζάκυνθο έγινε με την ανασκαφή του Μυκηναϊκού νεκροταφείου στο Καμπί, με 14 τάφους που περιείχαν κτερίσματα, πήλινα αγγεία και τεμάχια ορειχάλκινων όπλων. Όλοι οι τάφοι παρουσιάζουν την ίδια μορφή είναι στενόμακροι, τετράπλευροι, λακκοειδείς, λαξευτοί στο ασβεστολιθικό πέτρωμα του λόφου. Η κάλυψη των τάφων γίνεται με ανώμαλους επιμήκεις λίθους που στηρίζονται σ’ ένα σκαλάκι που έχει λαξευθεί στο χείλος των λάκκων. Το νεκροταφείο του Καμπιού είναι ένα από τα ελάχιστα ευρήματα της Ζακύνθου που αναφέρονται στην Μυκηναϊκή εποχή.