Τοπική Κοινότητα Αλικανά

Ο Αλικανάς είναι χωρίο στην περιοχή του κόλπου των Αλυκών, γνωστό από το 1520. Απέχει 14 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου και 17 χλμ από το αεροδρόμιο. Αριθμεί 341 μόνιμους κατοίκους. Για τον Αλικανά σώζεται ένα δίστιχο που τον χαρακτηρίζει: “Ηθελα να γενότουνα ο Άλικανάς πηγάδι κι ή κοπελούδαις νερατζιαίς κι εγώ περιβολάρης. Το χωριό έχει πλούσια μουσική παράδοση.

Είναι ένα ήσυχο καταπράσινο μέρος δίπλα σε κατακάθαρη θάλασσα. Ο Αλικανάς προσφέρει πατροπαράδοτη φιλοξενία, ήσυχη κατακάθαρη αμμουδερή παραλία (γαλάζια σημαία) και γεύσεις επτανησιακής και ξένης κουζίνας. Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα εναλλακτικής μορφής διακοπών, όπως οι πεζοπορίες, οι βόλτες με ποδήλατο, τα θαλάσσια σπορ, το ψάρεμα, το γουίντ σερφ και οι καταδύσεις.

Στην περιοχή του Αλικανά υπάρχουν μίνι μάρκετ και ταβέρνες, ενώ στο νέο τουριστικό οικισμό υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες, εστιατόρια, τουριστικά καταστήματα, μπάρ και σούπερ μάρκετ.
Σ΄αυτή τη γραφική γωνιά του νησιού μέσα στο πράσινο και δίπλα στα καταγάλανα νερά του Ιονίου, οι σύγχρονοι ξενώνες υπόσχονται ξεκούραση, χαλάρωση και ατέλειωτες ώρες στη θάλασσα και την παραλία.