Τοπική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας

Το χωριό της Αγίας Μαρίνας ή του Φαγιά, όπως ήταν η ονομασία του και το λένε οι Ζακυνθινοί, είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Λαλότη και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη οικογένεια Φαγιά, η οποία ζούσε στην περιοχή πριν από την εποχή της Ενετοκρατίας. Έχει 184 κατοίκους.

Στο γραφικότατο αυτό χωριό της Ρίζας, αξίζει κανείς να επισκεφθεί:

• Την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Ο ναός είναι ένα μεγαλόπρεπο κτίσμα του 19ου αιώνα. Στο αέτωμα της εισόδου υπάρχει επιγραφή που αναγράφει «Φεραδούρος ο κατασκευαστής 1855». Η εκκλησία διασώθηκε από τους σεισμούς του 1953. Εξωτερικά ο ναός δίνει την εντύπωση ότι έχει σχήμα Ελεύθερου Σταυρού, ενώ εσωτερικά είναι τρίκλιτη Βασιλική. Τα νεοκλασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του κτιρίου προσαρμόζονται αρμονικά με τη ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική και την εσωτερική διακόσμηση που τον τόνο της δίνει το μπαρόκ τέμπλο. Είναι κηρυγμένο Μνημείο (ΦΕΚ 195 / τ. 2 / 1980).

• Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Χέλμη, που είναι ιδιωτικό και βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Μαρίνας. Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται: βαλσαμωμένα πουλιά και ψάρια, όστρακα, φυτά και ζώα πέτρες και ορυκτά. Το Μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά. Kατά τη χειμερινή περίοδο ανοίγει μόνο τα πρωινά και κατά τη θερινή περίοδο είναι ανοικτό πρωί και απόγευμα.