Δημοτική Κοινότητα Παντοκράτορα

Ο Παντοκράτορας ή Πισινόντας όπως λεγόταν παλιότερα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ζακύνθου. Είναι χτισμένος στους πρόποδες του βουνού και απλωμένος μέχρι τη θάλασσα. Η ύπαρξη του οικισμού στην περιοχή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι ο πλέον αναπτυγμένος τουριστικός οικισμός του νησιού και αριθμεί 1.442 κατοίκους.

Στον Παντοκράτορα και στον κόλπο του Λαγανά βρίσκεται η ομώνυμη παραλία μήκους 1.000 μέτρων, μία από τις ωραιότερες της Μεσογείου, στρωμένη με ψιλή χρυσή άμμο. Η παραλία αποτελείται από αμμοθίνες, με ποικιλόμορφη χλωρίδα, και αποτελεί χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta. Σημαντική αλλοίωση του οικοσυστήματος της περιοχής έχουν επιφέρει οι υπεραναπτυγμένες τουριστικές δραστηριότητες.

Στο χωριό αξίζει κανείς να επισκεφθεί:
• Το Ναό του Παντοκράτορα ή Σωτήρα. Η παράδοση του χωριού αναφέρει ότι ο ναός χτίστηκε από την βυζαντινή Αυτοκράτειρα Πουλχερία. Ο σημερινός ναός είναι κτισμένος, άγνωστο πότε, στο ρυθμό της απλής Βασιλικής και διεσώθη από τους σεισμούς του ’53. Το είδος των τοιχογραφιών του (σκεπασμένες από ασβεστώματα στο μεγαλύτερο μέρος τους) δείχνουν ότι πρέπει να χτίστηκε στα τέλη του 17ου ή αρχές του 18ου αιώνα. Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχουν ακόμη, ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο του 17ου αιώνα , ανάγλυφος δικέφαλος αετός στο κέντρο του πέτρινου εδάφους και παλαιές φορητές εικόνες. Ο ναός του Παντοκράτορα αποτελεί ανεκτίμητο μνημειολογικό θησαυρό της υπαίθρου χώρας του νησιού.
• Τα Ερείπια του Ναού του Προφήτη Ηλία του 18ου αιώνα. Σήμερα, σώζεται το κτίριο της εκκλησίας με πέτρινα σκαλίσματα και περίτεχνες σιδεριές στα παράθυρα. Το καμπαναριό είναι από πελεκητό αγκωνάρι.
• Τα ερείπια του αρχοντικού των Λούντζηδων, «Σαρακίνα», και το παρεκκλήσι «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», που είναι ιδιωτικά κτίρια.