Δημοτική Κοινότητα Μουζακίου

Το χωριό Μουζάκι πήρε το όνομά του από τους Έλληνες Στρατιώτες, πατέρα και γιό Μουζάκη, στους οποίους η Βενετία το 1478 έδωσε γαίες στην περιοχή ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους στη Γαληνοτάτη. Είναι πεδινός και λοφώδης οικισμός. Σήμερα, αριθμεί 1.352 κατοίκους.

Στο Μουζάκι αξίζει να επισκεφθεί κανείς:
• Την εκκλησία της Παναγίας της Βιγλατσούρας στην τοποθεσία Αγριλιά. Η εκκλησία πρωτοχτίστηκε το 16ο αιώνα. Ο σημερινός ναός είναι νέο κτίσμα, που στο εσωτερικό του περιλαμβάνει διάκοσμο από την παλαιά εκκλησία.
• Τον ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Πλάτωμα του Παλιού χωριού. Χτίστηκε το 18ο αιώνα και αναστηλώθηκε, χωρίς να αλλοιωθεί στο παραμικρό η προσεισμική μορφή της, μετά τους σεισμούς του ’53. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ζακύνθου και περιέχει εικόνες – έργα τέχνης διαφόρων εποχών της ιστορίας του νησιού. Στο προαύλιο της εκκλησίας υπάρχει παλιός ανάγλυφος δικέφαλος αετός.

Στη Δημοτική Κοινότητα Μουζακίου και βορειοανατολικά του χωριού υπάρχει, επίσης, Προϊστορικός οικισμός μεγάλης έκτασης, όπου έχουν ανεβρεθεί λιθοτεχνίες, κεραμική κ.α. ενώ στην τοποθεσία Παλιοχώρα υπάρχει Μεσαιωνικός οικισμός και ενδείξεις για νεολιθική κατοίκηση.