Δημοτική Κοινότητα Κατασταρίου

Το Καταστάρι είναι ημιορεινή κωμόπολη με 1.287 κατοίκους, δημοτικά σχολεία, γυμνάσιο, ταχυδρομείο, χωροφυλακή. Η ονομασία συναντιέται σε επίσημα έγγραφα από το 1478. Στην περιοχή του βρέθηκαν προϊστορικά Οστρακα. Έχει λαϊκή θεατρική και μουσική παράδοση.
Το «Χωρίον του Καταστάρη» κατά τον Λ. Χ. Ζώη ή το «Κατωστάρια» κατά τον Α. Μπισκίνη υπήρξε, τόσο κατά το παρελθόν όσο και σήμερα, μια από τις «πολυανθρωπότερες κωμοπόλεις, εύφορη πανοραματική και με υγιεινό κλίμα».

Το Καταστάρι βρίσκεται περίπου 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου. Περιλαμβάνει μια σειρά από μικρότερους οικισμούς, χωριά η περιοχές όπως:
• τα Χαρτάτα, που οφείλει το όνομά του στην γνωστή, ακόμη επί εποχής Βενετοκρατίας, οικ. Χαρτά, και το Μετόχι τα οποία είναι χτισμένα στους πρόποδες του βουνού Μέλισσα,
• οι Αλυκές, οικισμός πού πήρε το όνομά του από τις αλυκές, χώρο παραγωγής του ζακυθινού αλατιού, από την εποχή της Ενετοκρατίας (1498 υπάρχουν οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες) μέχρι το 1987. Οι αλυκές υπάρχουν και σήμερα, ανενεργές πιά.
• η Λαγκάδα (περιοχή στην οποία βρίσκεται το μοναστήρι του Αι Γιάννη Προδρόμου του 16ου αιώνα)
• ο Ποταμός, όπου βρίσκεται και το Πεντεκάμαρο Αλυκών χτισμένο στα τέλη του 15ου αιώνα
• η Κλεισούρα, η Μαύρα, Λάπαρδα, η Καμυλαύκα, τα Κανάλια, ο Κιλιγάς, το Μαύρο Νερό, Ξεροφίγια, ο Παλιόπυργος, η Φτερίνα, και άλλες πολλές περιοχές.

Στο Καταστάρι υπήρχαν πολλές και παλιές εκκλησίες, αληθινά μνημεία, οι οποίες δυστυχώς αφανίστηκαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και ιδιαίτερα εκείνους του 1953. Σήμερα διασώζεται, και αξίζει κανείς να την επισκεφθεί, η μονή του Αι Γιάννη του Προδρόμου.

Στο Καταστάρι λειτουργεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μορφές με πλούσια δραστηριότητα και παράλληλα. Επίσης λειτουργεί ο Θεατρικός Όμιλος Κατασταρίου με αξιόλογο έργο, ο οποίος ασχολείται με τις Ομιλίες, δηλαδή, με εκείνο το ιδιότυπο είδος Λαϊκού Θεάτρου και διδασκαλίας θεατρικών έργων σε δρόμους και πλατείες που αναπτύχθηκε στο νησί παράλληλα με το λόγιο Θέατρο.