Δημοτικές Ενότητες & Κοινότητες

Στη Ζάκυνθο υπάρχουν 6 Δημοτικές Ενότητες και 46 Κοινότητες. Η Δημοτική Κοινότητα Ζακυνθίων έχει 11μελές συμβούλιο, ενώ τα συμβούλια των υπολοίπων Δημοτικών Κοινοτήτων είναι 5μελή. Οι 10 Τοπικές Κοινότητες έχουν μόνο έναν εκπρόσωπο, ενώ οι υπόλοιπες έχουν 3μελή συμβούλια.

Δημοτική Ενότητα Αλυκών

Η Δημοτική Ενότητα Αλυκών βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού.
Η περιοχή πήρε το όνομά της από τις φημισμένες ιστορικές Αλυκές της Ζακύνθου, που βρίσκονται -ανενεργές πλέον- παραθαλάσσια, στη Δημοτική Κοινότητα Κατασταρίου.
Η Δημοτική Ενότητα αποτελείται από τη Δημοτική Κοινότητα Κατασταρίου (όπου βρίσκεται το Διοικητικό Κέντρο και το Δημοτικό Κατάστημα της Ενότητας) και τις Τοπικές Κοινότητες Αγ. Δημητρίου, Αλικανά, Άνω Γερακαρίου, Κάτω Γερακαρίου, Μέσου Γερακαρίου, Καλλιθέας, Πηγαδακίων, Σκουληκάδου.
Ο πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας Αλυκών ανέρχεται στους 4.796 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Κύριο τουριστικό θέρετρο της Περιοχής είναι η παραλιακή ζώνη των Αλυκών. Η περιοχή παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη αλλά διατηρεί ταυτόχρονα και σημαντική αγροτική δραστηριότητα με κύριες καλλιέργειες αυτές της ελιάς, τις σταφίδας, των αμπελοειδών, των κηπευτικών καθώς και κτηνοτροφία.

Τηλ. Δημοτικού Καταστήματος (Καταστάρι): 2695361200.
Τηλ. ΚΕΠ (Καταστάρι): 2695361730 & 2695085081.

Δημοτική Ενότητα Αρκαδίων

Η Δημοτική Ενότητα Αρκαδίων βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ζακύνθου και η ονομασία της προέρχεται από τον ομώνυμο Δήμο που είχε δημιουργηθεί με Βασιλικό Διάταγμα του 1866. Σήμερα, ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται σε 4.830 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Η Δημοτική Ενότητα περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Βανάτου (όπου βρίσκεται το Δημοτικό Κατάστημα της Ενότητας), Αγ. Κηρύκου, Καλλιπάδου, Κυψέλης, Σαρακινάδου, Τραγακίου και Πλάνου (Τσιλιβή).
Όλη η περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων χαρακτηρίζεται από μια πλούσια σε εναλλαγές τοπίου, φυσική ομορφιά. Διαθέτει αξιόλογες και μεγάλου φυσικού κάλλους παραλίες, οι οποίες καλύπτουν το μισό της χιλιομετρικής της έκτασης και είναι πόλος έλξης πολλών επισκεπτών. Οι περιοχές Πλάνου – Τσιλιβή, Τραγακίου και Κυψέλης είναι τουριστικές, με αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακά εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και σούπερ μάρκετ συνθέτουν τη σύγχρονη τουριστική πλευρά της Ενότητας.
Οι περιοχές Βανάτου, Σαρακινάδου, Αγ. Κηρύκου και Καλλιπάδου είναι αγροτικές. Σταφύλια, κρασί, ελιές και λάδι είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας και αρκετά γνωστά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τηλ. Δημοτικού Καταστήματος (Βανάτο): 2695360900.
Τηλ. ΚΕΠ (Πλάνος): 2695361710.

Δημοτική Ενότητα Ελατίων

Η Δημοτική Ενότητα Ελατίων βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Ζακύνθου, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση του Νησιού (111 τ.xλμ.) και η μόνη αμιγώς ορεινή περιοχή. Με το Λιμάνι Αγ. Νικολάου Βολιμών, αποτελεί την δεύτερη θαλάσσια πύλη της Ζακύνθου και την συνδέει ακτοπλοϊκά με την Κεφαλονιά.
Η Δημοτική Ενότητα έχει συνολικό πληθυσμό 2.503 κατοίκους και αποτελείται από τις Τοπικές Κοινότητες Βολιμών (όπου βρίσκεται το Διοικητικό Κέντρο και το Δημοτικό Κατάστημα της Ενότητας), Άνω Βολιμών, Αναφωνήτριας, Ορθονιών, Μαριών και Έξω Χώρας με τον οικισμό Καμπί.
Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες και παράγουν λάδι, κρασί, μέλι, στάρι, τυρί και άλλα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων ασχολείται με τον τουρισμό που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει άνοδο εξ αιτίας της μοναδικής φυσικής ομορφιάς και της διασωζόμενης ακόμη παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Κύριοι πόλοι έλξης των επισκεπτών είναι το Ναυάγιο, οι Γαλάζιες Σπηλιές, ο Μακρύς Γιαλός, τα Ξύγκια, το Πόρτο Βρώμη (Αναφωνήτρια-Μαριές), η Σχίζα (Καμπί), τα μοναστήρια, οι εκκλησίες, οι ανεμόμυλοι και άλλα δημιουργήματα της πέτρας. Ο επισκέπτης του νησιού, ερχόμενος στη Δημοτική Ενότητα Ελατίων, μπορεί να απολαύσει τις παραλίες με το άσπρο βοτσαλάκι, να κολυμπήσει στα διάφανα νερά και να κάνει θαλάσσιες περιηγήσεις στις ιδιόμορφες ακτές, μπαίνοντας στις πανέμορφες θαλάσσιες σπηλιές με τους ιριδισμούς της διάθλασης του ήλιου, με βάρκες που ξεκινούν από πολλά σημεία της Δημοτικής Ενότητας.
Εδώ διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις με σημαντικότερη την Βαρκαρόλα που γίνεται στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών, τον Αύγουστο.
Ο επισκέπτης μπορεί να διαμείνει σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία της περιοχής, να απολαύσει καλό φαγητό στις ταβέρνες που υπάρχουν σε όλη την περιοχή, και περιδιαβαίνοντας τα χωριά να αγοράσει δείγματα παραδοσιακής υφαντικής τέχνης, ενθυμήματα και ντόπια προϊόντα.
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες της όμορφης ορεινής γης, της γεμάτης από το άγριο πράσινο που διακόπτεται από κομμάτια καλλιεργήσιμων αγρών, αμπελιών και οικισμών, οι οποίες σε καλούν να περπατήσεις ανάμεσά τους, να τις νιώσεις και να σου αφήσουν ανεξίτηλα σημάδια νοσταλγίας.

Τηλ. Δημοτικού Καταστήματος (Βολίμες): 2695361000.
Τηλ. ΚΕΠ (Βολίμες): 2695032000.

Δημοτική Ενότητα Aρτεμησίων

Η Δημοτική Ενότητα Aρτεμησίων βρίσκεται στη Δυτική και Κεντρική Ζάκυνθο, στην περιοχή της Ρίζας του όρους Βραχίονα. Είναι ημιορεινή αγροτική περιοχή.
Έχει συνολικό πληθυσμό 4.517 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, και έκταση 104.891 στρέμματα. Αποτελείται από τις Τοπικές Κοινότητες Μαχαιράδου (όπου βρίσκεται το Διοικητικό Κέντρο και το Δημοτικό Κατάστημα της Ενότητας), Αγίας Μαρίνας, Αγίου Λέοντα, Αγίων Πάντων, Βουγιάτου, Γαλάρου, Γυρίου, Κοιλιωμένου, Λαγκαδακίων, Λαγωπόδου, Λούχας, Ρομιρίου και Φιολίτη.
Στη Δημοτική Ενότητα Αρτεμισίων σώζονται σημαντικές μαρτυρίες της αγροτικής πολιτισμικής κληρονομιάς της Ζακύνθου, καθώς και της παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής της.
Η κύρια οικονομική δραστηριότητα εντοπίζεται στον πρωτογενή τομέα, με κυριότερες καλλιέργειες αυτές της ελιάς, της σταφίδας, του αμπελιού και των κηπευτικών.

Τηλ. Δημοτικού Καταστήματος (Μαχαιράδο): 2695360200.
Τηλ. ΚΕΠ (Μαχαιράδο): 2695094004

Δημοτική Ενότητα Ζακυνθίων

Η Δημοτική Ενότητα Ζακυνθίων, περιλαμβάνει τον ιστορικό τέως Δήμο Ζακυνθίων, στον οποίο βρίσκεται η Ζάκυνθος, η πρωτεύουσα του Νομού (Χώρα) που είναι η μοναδική πόλη του. Βρίσκεται στην Ν. Α. πλευρά του νησιού. Καταλαμβάνει έκταση 46,4 Km2 και έχει συνολικό πληθυσμό 16.475 κατοίκους. Αποτελεί το πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα του νησιού. Περιλαμβάνει, εκτός από τη Δημοτικές Κοινότητες της Πόλης, των Αμπελοκήπων και του Γαϊτανιού, και τις Τοπικές Κοινότητες Αργασίου, Βασιλικού και Μπόχαλης. Η Πόλη είναι ο σημαντικότερος οικισμός του νησιού. Ο αντίστοιχος αρχαίος οικισμός βρισκόταν πολύ ψηλότερα από τον σημερινό και πιθανολογείται ότι ήταν στην περιοχή Αρίγγο, στο λόφο του Κάστρου. Πάντα κάποια τείχη περιέβαλλαν την κορυφή του λόφου. Το Κάστρο που σώζεται σήμερα είναι βενετσιάνικο. Η παλιά πόλη στο Κάστρο, «η τέρρα», στέγαζε κυβερνήτες και κυβερνητικά κτίρια μέχρι και την εποχή της Αγγλοκρατίας. Από την εποχή της Ενετοκρατίας, η πόλη άρχισε να μεταφέρεται και να επεκτείνεται ανάμεσα στους πρόποδες του λόφου του Κάστρου και τη θάλασσα. Οι έμποροι, οι ναυτικοί και οι επαγγελματικές συντεχνίες, είναι αυτοί που πρώτοι κατέβηκαν από την «τέρρα» στον «αιγιαλό», εδώ που βρίσκεται και η σύγχρονη πόλη της Ζακύνθου.
Κύρια τουριστικά θέρετρα είναι το Αργάσι και ο Βασιλικός, ενώ η Μπόχαλη στην οποία βρίσκεται και το Ενετικό Φρούριο της Ζακύνθου, αποτελεί από τους πλέον πολυσύχναστους τουριστικούς πόλους του νησιού. Εκτός της υψηλής τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, υπάρχει και αγροτική δραστηριότητα στους τομείς της ελαιοκαλλιέργειας, της αμπελοκαλλιέργειας, των κηπευτικών και δημητριακών.
Βασικός αναπτυξιακός πόρος για την Ενότητα Ζακυνθίων είναι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Εδώ βρίσκονται οι πλέον σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta στη Μεσόγειο.

Τηλ. Δημοτικού Καταστήματος (Πλατεία Σολωμού 1): 2695361300.
Τηλ. Εγκαταστάσεων Πλαζ ΕΟΤ: 2695041181.
Τηλ. ΚΕΠ (Πλατεία Σολωμού 1): 2695361100.

Δημοτική Ενότητα Λαγανά

Η Δημοτική Ενότητα Λαγανά βρίσκεται στην Νότια Ζάκυνθο και στον ομώνυμο Κόλπο του Λαγανά, διεθνώς γνωστό εξ αιτίας της ύπαρξης ενός από τους σημαντικότερους βιότοπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta.
Ο συνολικός πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας ανέρχεται στους 5.894 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής 2001, ενώ κατά την εξάμηνη τουριστική περίοδο υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός εξαπλασιάζεται. Αποτελείται από τις Δημοτικές Κοινότητες Παντοκράτορα, Λιθακιάς και Μουζακίου και από τις Τοπικές Κοινότητες Αγαλά, Κερίου και Καλαμακίου.
Στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Λαγανά συναντάται όλη η γεωμορφολογία της Ζακύνθου. Οι Τοπικές Κοινότητες του Αγαλά και του Κερίου είναι ορεινές. Οι Δημοτικές Κοινότητες του Παντοκράτορα και της Λιθακιάς είναι παραλιακές της Ρίζας. Η Δημοτική Κοινότητα Μουζακίου είναι χωριό της Ρίζας. Η Τοπική Κοινότητα Καλαμακίου είναι πεδινή παραλιακή.
Διοικητικό Κέντρο είναι ο Παντοκράτορας, όπου στεγάζεται και το Δημοτικό Κατάστημα της Ενότητας.
Είναι η κατεξοχήν τουριστική περιοχή της Ζακύνθου. Ο οικισμός Λαγανά είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα των Ιονίων Νήσων. Εκτός από την υψηλή τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, υπάρχει και σημαντική αγροτική δραστηριότητα με κύριες καλλιέργειες αυτές της ελιάς και της σταφίδας. Υπάρχει επίσης σημαντική αλιευτική δραστηριότητα.
Βασικός αναπτυξιακός πόρος της Δημοτικής Ενότητας Λαγανά είναι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των πέντε από τις έξι Δημοτικές και Τοπικές του Κοινότητες.

Τηλ. Δημοτικού Καταστήματος (Παντοκράτορας): 2695361500.
Τηλ. ΚΕΠ (Παντοκράτορας): 2695361700.