Χαιρετισμός Δημάρχου Ζακύνθου σε εκδήλωση Λυκείου Ελληνίδων “Γυναικείες χρονο-διαδρομές στη Ζάκυνθο”

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παραβρίσκομαι και χαιρετίζω τις εργασίες της εκδήλωσης του Λυκείου Ελληνίδων στην Ζάκυνθο με επίκεντρο την γυναίκα και τις χρονο-διαδρομές της στο νησί μας.
Το Λύκειο των Ελληνίδων αποτελεί μια πηγή πείρας, γνώσης και εμπειρίας, όπου με μια πολυδιάστατη προσέγγιση δεσμεύεται να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που προάγει την ακαδημαϊκή αριστεία, τη δημιουργικότητα και τον πολιτισμό.
Με βάση τις αξίες της αρετής, της διαρκούς μάθησης και της συνεργασίας, το Λύκειο των Ελληνίδων προάγει την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και δεξιοτήτων που επιτρέπουν στα μέλη του να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Με την πρωτοποριακή του προσέγγιση καλλιεργεί μια κοινωνία που ενθαρρύνει την ανεξάρτητη σκέψη, την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα.
Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλει στη δημιουργία ενός κόσμου όπου η γνώση και ο σεβασμός προς τον πολιτισμό αποτελούν τη βάση για μια κοινωνία που ευημερεί.

Οι χρονοδιαδρομές της γυναίκας είναι ένας πολύπλοκος αλλά και συνάμα ένας συναρπαστικός “ταξιδιωτικός” προορισμός, ανακαλύψεις που εκτείνονται από τις παλαιότερες εποχές μέχρι τις σύγχρονες ημέρες.
Σε κάθε εποχή και πολιτισμό, η γυναίκα έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση της ιστορίας, δημιουργώντας χρονοδιαδρομές που διανύουν τον χρόνο και το χώρο.
Αρχίζοντας από την αρχαιότητα, οι γυναίκες ήταν θρύλοι, μύθοι και ιστορίες. Ταυτόχρονα, η γυναίκα ήταν η πηγή έμπνευσης για ποιητές και καλλιτέχνες.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ο ρόλος της γυναίκας άλλαξε δραματικά. Συχνά αποτελούσε αντικείμενο υποταγής και εξάρτησης, αλλά παράλληλα εκδήλωνε και τη δύναμή της μέσα από την αντίσταση και τη δράση.

Κατά την περίοδο της Αναγέννησης, η γυναίκα αναδύθηκε ως μούσα και προστάτιδα των τεχνών και των επιστημών.
Στη σύγχρονη εποχή, οι γυναίκες αγωνίζονται για ισότητα και δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής.
Οι χρονοδιαδρομές τους περιλαμβάνουν την επίτευξη πολιτικής και κοινωνικής εξουσίας, την επαγγελματική επιτυχία και τη συμβολή τους σε παγκόσμια θέματα όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ζάκυνθος έχει κάθε δικαίωμα να καυχάται, γιατί υπήρξε γενέτειρα της Ελισάβετ Μουτζάν – Μαρτινέγκου της πρώτης νεοελληνίδας λογίας, πεζογράφου, θεατρικής συγγραφέως, μεταφράστριας και φεμινίστριας, η οποία υπερασπίστηκε, με πάθος, το δικαίωμα των γυναικών στη ζωή και τη μόρφωση.
Σήμερα η χρονοδιαδρομή της γυναίκας είναι μια συνεχής εξέλιξη, γεμάτη με προκλήσεις και ευκαιρίες, που διασχίζει τους αιώνες και σχηματίζει την ιστορία της ανθρωπότητας.
Είναι πραγματικά ευτυχία να διοργανώνονται εκδηλώσεις με αφετηρία και σκοπό τη μελέτη, διατήρηση, ενδυνάμωση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, καθώς και την ισότητα των φύλων.
Από έναν πρωτοπόρο φορέα κοινωνικής δράσης, όπως το Λύκειο των Ελληνίδων, με δυναμική συμβολή στη χειραφέτηση των γυναικών και την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό και την ιστορία.

Ο Δήμος Ζακύνθου, προσβλέπει στην συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων και το τοπικό παράρτημα, με πλήρη συναίσθηση πως αποτελεί έναν από τους κύριους φορείς πολιτισμού του τόπου μας.
Φορέα που δραστηριοποιείται ενεργά έχοντας ως στόχο την διασφάλιση, διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που απευθύνεται και σε νέους σε ηλικία δημότες.
Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Ζακύνθου, επιδιώκει την συνεργασία με τους εκπροσώπους του, θέλοντας να στηρίξει και στο μέλλον την διοργάνωση εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών.
Και τουτο διότι έτσι, θα αξιοποιηθεί εποικοδομητικά το πολιτιστικό έργο που προσφέρει και συνεισφέρει εν πολλοίς στην ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας.

Καλωσορίζουμε στη Ζάκυνθο, το νησί του πολιτισμού και των πρωτοπόρων γυναικών την κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, και την συμπατριώτισσά μας Μαριέτα Μινώτου και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε να παρακολουθήσουμε τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητριών.

Σας ευχομαι καλη επιτυχια στην εκδήλωση σας!

Κοινοποιήστε την ανάρτηση