A+ A A-

Ολοκλήρωση Ενημερωτικής Δράσης στα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατασταρίου ''ΜΟΡΦΕΣ'' από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου

Δημοσιεύτηκε: 29/1//2018 13:47 | Διαβάστηκε 354 φορές

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου, δια της νομικού συμβούλου του Πέττα Κατερίνας, πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης-πρόληψης κι ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατασταρίου με διακριτικό τίτλο ‘’ΜΟΡΦΕΣ’’ στο χώρο του δημοτικού καταστήματος της δημοτικής ενότητας Αλυκών του Δήμου Ζακύνθου (Δημαρχείο Αλυκών) το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκε το θέμα «Νομική προστασία γυναικών και παιδιών που εκτίθενται στη βία».

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του Συλλόγου ενημερώθηκαν αρχικά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου καθώς, επίσης, για τη διεύρυνση τους στα πλαίσια του νέου επιχειρησιακού προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2014-2020». Σύμφωνα με την νέα προγραμματική περίοδο, το Κέντρο θα απευθύνεται πλέον και σε γυναίκες οι οποίες όχι μόνο έχουν υποστεί και υφίστανται βία, αλλά και σε αυτές που εκτίθενται σε πολλαπλές διακρίσεις, όπως άνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ, πρόσφυγες, μετανάστριες κ.λπ., ενώ προστίθεται και η υπηρεσία της εργασιακής συμβουλευτικής-πληροφόρησης σε γυναίκες διαφόρων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Εν συνεχεία, ενημερώθηκαν:

- για την έκταση και τη σοβαρότητα του χρόνιου και σύνθετου φαινομένου της Ενδοοικογενειακής Βίας μέσω της παρουσίασης όλων των δυνατών μορφών εκδήλωσής της (σωματικής-σεξουαλικής-ψυχολογικής- οικονομικής βίας) εις βάρος της γυναίκας είτε από τον (πρώην/νυν) σύζυγο είτε από τον σύντροφό της καθώς, επίσης, για τις επιβαρυντικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η βίαιη συμπεριφορά τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχοπνευματική της υγεία. Επιπρόσθετα, αναπτύχθηκε εκτενώς ο Ν. 3500/2006 που περιγράφει το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ανωτέρω φαινομένου κι αποβλέπει στην προστασία της οικογένειας ως αγαθού ασφαλούς κι αξιοπρεπούς διαβίωσης του ατόμου καθώς, επίσης, έγινε ενημέρωση για τα εκ του νόμου δικαιώματα της γυναίκας-θύματος ενδοοικογενειακής βίας και για τις διαδικασίες που πρέπει να ενεργοποιήσει για την ενάσκησή τους.

- για τα πολλαπλασιαστικά/κοινωνικά κόστη της ενδοοικογενειακής βίας όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει δια των αρνητικών συνεπειών στα παιδιά που εκτίθενται στη βία (είτε ως μάρτυρες είτε ως θύματα) ιδίως με την εκδήλωση συμπεριφορικών και συναισθηματικών διαταραχών, πιθανής τοξικοεξάρτησης κι ενδεχόμενης διάπραξης βίας ή/και θυματοποίησης στην ενήλικη ζωή τους. Ομοίως, υπερτονίστηκε ότι ο Ν. 3500/2006 απαγορεύει ρητά την άσκηση σωματικής βίας σε βάρος ανηλίκου θεωρώντας την ως μη επιτρεπτό μέσο σωφρονισμού στο πλαίσιο ανατροφής του κι επισημάνθηκαν οι αστικές και ποινικές ευθύνες του γονέα που αθετεί την εν λόγω νομοθετική επιταγή και οι οποίες εκτείνονται ακόμη και σε αφαίρεση της γονικής μέριμνας λόγω κακής άσκησής της.

-για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας (Ν. 3896/2010) καθώς, επίσης, για τις προτεινόμενες καλές πρακτικές αντιμετώπισής του με διαδοχική δράση/κινητοποίηση της γυναίκας-θύματος απέναντι σ’ αυτόν που την παρενοχλεί, απέναντι στον χώρο εργασίας και απέναντι σε εξωτερική αρμόδια αρχή (Συνήγορος του Πολίτη, Επιθεώρηση Εργασίας).

-για το φαινόμενο ‘’trafficking’’ (παράνομη διακίνηση κι εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική κι εργασιακή τους εκμετάλλευση), ως μορφή βίας, ειδικότερα δε για τον τρόπο αναγνώρισης μιας γυναίκας- θύματος εμπορίας και για την έννομη προστασία της.

-για το ισχύον στη χώρα μας νομοθετικό πλαίσιο για την πορνεία (Ν. 2734/1999) και για την προσπάθεια που καταβάλλει η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων να απαγορεύσει τον αγοραίο έρωτα και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη (Σουηδία, Γαλλία), θεωρώντας την ως μη συνειδητή γυναικεία επαγγελματική επιλογή άλλα, αντιθέτως, εκλαμβάνοντας την ως βία ανθρώπου προς άνθρωπο.

Τέλος, έγινε ενημέρωση για τον Ν. 3226/2004 που προβλέπει εκείνα τα εισοδηματικά κριτήρια υπό τη συνδρομή των οποίων η γυναίκα- θύμα ενδοοικογενειακής βίας τεκμαίρεται ότι είναι πολίτης χαμηλού εισοδήματος και για το λόγο αυτό μπορεί να ζητήσει την υπαγωγή της στο πρόγραμμα νομικής βοήθειας που υλοποιείται από το Πρωτοδικείο προκειμένου να μπορέσει να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο στις σχετικές διαδικασίες ενώπιον των δικαστικών αρχών χωρίς προσωπική οικονομική της επιβάρυνση.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Ζακύνθου θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως την κα Ποταμίτη Διονυσία, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατασταρίου, για την άριστη συνεργασία και φιλοξενία.

Με εκτίμηση τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου.

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ζακύνθου

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Γαϊτάνι (Κοινοτικό Γραφείο), 29 100 Ζάκυνθος
Τηλ/Fax.: 26950 25997
Ε-mail:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 17:30

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166