A+ A A-

Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Ζακύνθου για την ημερίδα που διοργάνωσαν το "Ionian Channel" και η "Πελοπόννησος"

Δημοσιεύτηκε: 22/2//2018 14:54 | Διαβάστηκε 293 φορές

Χαιρετισμό στην ημερίδα που διοργάνωσαν ο τηλεοπτικός σταθμός «Ionian Channel» και η εφημερίδα «Πελοπόννησος» απηύθηνε ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος ανέφερε πως για να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει να τηρηθούν μια σειρά από προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την τοπική κοινωνίας και τα αντισταθμιστικά οφέλη που αυτή πρέπει να έχει.
«Μια από τις μορφές ενέργειας είναι και η εξόρυξη υδρογονανθράκων. Θέλω να ξεκαθαρίσω ευθύς εξ´ αρχής πως σαν Δήμαρχος είμαι υπέρ της ανάπτυξης, αρκεί να πληρούνται διάφορες προϋποθέσεις που έχουν σχέση κυρίως με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και με την εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας.
Κατά την άποψή μου, είναι απαραίτητο να ακούσουμε την επιστήμη, η οποία συνεχώς προειδοποιεί για την επείγουσα ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και για την αξιοποίηση άλλων μορφών ενέργειας που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, όπως τα φωτοβολταϊκά, κλπ.
Πρέπει να μας παρουσιάσουν τα όποια σχέδια έχουν, τους στόχους τους και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί θα υλοποιηθούν. Η Ζάκυνθος είναι ένα τουριστικό μέρος, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε από οποιοδήποτε ατύχημα.
Εκτός των άλλων πρέπει να εξετάσουμε και το γεγονός πως η σεισμική γραμμή περνάει από Ζάκυνθο και επεκτείνεται έως τα Στροφάδια.
Εν κατακλείδι, θα ακούσω με προσοχή τους ομιλητές της ημερίδας, όμως θέλω να ξεκαθαρίσω πως είμαστε υπέρ της ανάπτυξης, αρκεί αυτή να συνοδεύεται με αντισταθμιστικά οφέλη για το νησί μας» σημείωσε ο Δήμαρχος.
Αξίζει να αναφερθεί πως για το θέμα των υδρογονανθράκων έχει γνωμοδοτήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου.
«Δεν είμαστε αρνητικοί στην εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την ανησυχία μας και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Κατανοούμε το πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα για τη Χώρα μας, αλλά ανησυχούμε για το πώς θα γίνουν οι Μελέτες και αν θα είναι σε όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένα σημεία για τα οποία οι παρακάτω προτάσεις πρέπει να ληφθούν υπόψιν:
1. Ύπαρξη ολοκληρωμένων σχεδίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων στο περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής.
2. Επιβολή υποχρέωσης του αναδόχου για την έρευνα στην αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος και στην αποκατάσταση.
3. Να ελέγχεται η τήρηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκτός των άλλων και από τοπικούς Αυτοδιοικητικούς φορείς.
4. Εξασφάλιση στην απόδοση των αντισταθμιστικών στην Αυτοδιοίκηση.
5. Σύσταση της αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής των άρθρων 8 και 9 του Ν. 4409/16 με την έναρξη εκπόνησης των Μελετών.
6. Τέλος, απαραίτητη κρίνεται η άποψή μας σε κάθε φάση μελέτης ή κατασκευής, μέσω της διαδικασίας διαβούλευσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4409/16».
Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι ο Δήμος Ζακύνθου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υλοποιεί στρατηγικό σχεδιασμό για βελτίωση των υποδομών, ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού και δημοτικών κτηρίων-σχολικών συγκροτημάτων στα πλαίσια της αναπτυξιακής προοπτικής βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου μας (εναλλακτικές μορφές ενέργειας, περιβάλλον, πρωτογενής-δευτερογενής τομέας και τουρισμός).

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166