A+ A A-

Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Ζακύνθου για την εκδήλωση προς τιμήν της Ζακύνθου στη Μόσχα

Δημοσιεύτηκε: 18/12//2017 15:38 | Διαβάστηκε 772 φορές

Ιστορικές, συγκινητικές και ανθρωπιστικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στην Μόσχα, κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης που πρρογραμμάτισε και υλοποίησε η Πρεσβεία της Ρωσίας και στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν τιμής και μνήμης. Διοργανώθηκε επίσης από το Ρωσικό Εβραϊκό Συνέδριο και την ελληνική Πρεσβεία, ενώ ως θέμα της είχε τη διάσωση των 275 Εβραίων της Ζακύνθου στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τότε οι Ζακυνθινοί, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Λουκά Καρρέρ, και τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο Α', δεν πρόδωσαν στους ναζί την ύπαρξη Εβραίων, ενέργεια που είχε σαν αποτέλεσμα να προφυλάξουν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων από σίγουρο και μαρτυρικό θάνατο, αφού θα τους μετέφεραν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Οι δύο αυτοί σπουδαίοι άνδρες της Ζακύνθου δεν έδωσαν κατάλογο στους κατακτητές με τα ονόματα των Εβραίων συμπολιτών τους, γράφοντας τα δικά τους σε ένα χαρτί με τη δήλωση: "Αν θέλετε να πάρετε τους Εβραίους, πάρτε πρώτα εμάς"!
Στη Μόσχα ταξίδεψε επίσης ο τελευταίος απόγονος της εβραϊκής οικογένειας του νησιού, κ. Μωυσής Μόρδος. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία ευρίσκετο στη Μόσχα για υπηρεσιακούς λόγους.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ζακύνθου, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τόνισε πως αυτή η εκδήλωση είναι από τις πιο σημαντικές που έχουν πραγματοποιηθεί.
"Η διάσωση των 275 Εβραίων από δύο άξια τέκνα της Ζακύνθου είναι ένα μοναδικό γεγονός στα παγκόσμια χρονικά. Νιώθω υπερήφανος που παραλαμβάνω το τιμητικό βραβείο για αυτή την συγκλονιστική ενέργεια που έκανε ο προκάτοχός μου, Λουκάς Καρρέρ, μαζί με τον Μητροπολίτη. Είναι χρέος μας να θυμόμαστε πάντοτε αυτή την πράξη και ιδιαίτερα τώρα που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πολλά δεινά. Αυτό το ηρωικό κατόρθωμα θα πρέπει να το μάθουν όλοι οι νέοι άνθρωποι και να παραδειγματίζονται, ώστε ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος. Οι δεσμοί της Ζακύνθου και των Εβραίων παραμένουν δυνατοί. Αυτή η ισχυρή ανθρωπιστική σχέση δεν πρόκειται να διακοπεί ποτέ" υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Να σημειωθεί ότι ομιλητές, μεταξύ άλλων, ήταν ο πρόεδρος του Ρωσικού Εβραϊκού Συνεδρίου, κ. Γιούρι Καννέρ, και ο Έλληνας Πρέσβης, κ. Ανδρέας Φρυγανάς. Άπαντες μίλησαν με κολακευτικά λόγια για την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό του Δημάρχου Καρρέρ και του Μητροπολίτη Χρυσόστομου Α'.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του συμπατριώτη μας σκηνοθέτη, κ. Τώνη Λυκουρέση, με τίτλο "Τραγούδι της ζωής", που είναι αφιερωμένο στη σωτηρία των Εβραίων της Ζακύνθου.
Τα έξοδα της όλης εκδήλωσης κάλυψε το Εβραϊκό Κογκρέσο της Ρωσίας, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Ζακύνθου με το Ισραήλ έχουν γίνει ακόμη πιο στενές, αφού υπενθυμίζουμε πως τον Νοέμβριο του 2016 έγινε αδελφοποίηση με την πόλη Κιριάτ Μπιαλίκ, παρουσία της Πρέσβεως, κ. Ιρίτ Μπέν-Άμπα και του Δημάρχου, κ. Ελί Ντουκόρσκι.

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166