A+ A A-

Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Ζακύνθου για τα αιτήματα που υπέβαλλε ο Εμπορικός Σύλλογος

Δημοσιεύτηκε: 15/11//2017 15:09 | Διαβάστηκε 255 φορές

Απάντηση στις έγγραφες επισημάνσεις και τους προβληματισμούς του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου, έδωσε ο Δήμαρχος, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος περιγράφει με σαφήνεια τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.
Στο έγγραφο που απεστάλη στην πρόεδρο των επιχειρηματιών αναφέρονται τα κάτωθι:

"Διάβασα με προσοχή τις προτάσεις που μου καταθέσατε, εγγράφως, και οι οποίες αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την αλλαγή της εικόνας προς το καλύτερο.
Τονίζω εκ προοιμίου πως ο διάλογος και η συνεργασία με τους επιχειρηματίες είναι προτεραιότητα για εμένα και χαίρομαι ιδιαίτερα για την επίσκεψη που κάνατε στο γραφείο μου και στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη του Διιοικητικού σας Συμβουλίου.
Επιτρέψτε μου λοιπόν, πέρα από την προφορική ενημέρωση που σας έκανα, να σας δώσω εγγράφως και κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τα ζητήματα που θίγετε, ώστε να γνωρίζετε επ´ ακριβώς τις απόψεις, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή για να γίνει η Ζάκυνθος ένας τόπος παράδειγμα προς μίμηση.

1. ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Πριν ακόμη αναλάβουμε τα καθήκοντά μας ως νέα Δημοτική Αρχή, συντάξαμε σχέδιο που αφορούσε τόσο την ενδιάμεση, όσο και την οριστική λύση του προβλήματος. Και οι δύο θα εγκατασταθούν στη θέση "Λίβα" του Βραχίωνα.
Χρηματοδοτηθήκαμε για τα απορρίμματα και την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους με κομποστοποίηση και διαλογή στην πηγή, ως πρώτοι σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα το σχέδιό μας έχει βραβευθεί από την ΚΕΔΕ, ενώ ετοιμάζονται να το ακολουθήσουν κι άλλοι Δήμοι στην Ελλάδα.
Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους για τη χωροθέτηση, αλλά και για τη χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 25 εκ. ευρώ (ΕΣΠΑ 2014-2020).
Μέσα στις ενέργειες που κάνουμε, περιλαμβάνονται τα "πράσινα σημεία", η προμήθεια κάδων, ο σταθμός μεταφόρτωσης και πολλά ακόμη πράγματα που θα λύσουν το πρόβλημα δια παντός.
Έχει γίνει ήδη η δοκιμαστική λειτουργία των μηχανημάτων και βρισκόμαστε στο στάδιο της παραλαβής τους. Υπολογίζουμε η έναρξη της λειτουργίας τους να λάβει χώρα τις επόμενες 15 ημέρες.
Πράγματι έχει σημειωθεί μια καθυστέρηση, όμως αυτή οφείλεται στις τρικλοποδιές και στον πόλεμο που δέχεται η Δημοτική Αρχή με ανυπόστατες καταγγελίες, με απαράδεκτες αντιδράσεις, με πυροβολισμούς μηχανημάτων, με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και με τη γραφειοκρατία της κείμενης Νομοθεσίας.
Το πρόβλημα όμως θα λυθεί είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι. Διότι είναι θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας των συμπολιτών μας και των παιδιών μας, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

1. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Γι αυτόν το λόγο, άλλωστε, εκπονήσαμε την κυκλοφοριακή μελέτη, που προβλέπει μεταξύ άλλων δημιουργία πάρκινγκ, αστική συγκοινωνία και πεζοδρομήσεις.
Όπως σας ενημέρωσα και προφορικά, κατά τη συνάντησή μας στο γραφείο μου, η Δημοτική Αρχή, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του, θέλει την 24ωρη πεζοδρόμηση της Αλεξάνδρου Ρώμα χειμώνα-καλοκαίρι, και όχι το ημίμετρο που προτείνει ο Σύλλογός σας για πεζοδρόμηση μόνο το καλοκαίρι και ανοιχτή η οδός τον χειμώνα.
Θα πρέπει να αντιληφθείτε πως όλες οι πόλεις της χώρας έχουν πεζόδρομους, οι οποίοι έχουν επιφέρει ανάπτυξη στα εμπορικά κέντρα.
Σας καλώ λοιπόν, να αλλάξετε στάση και να μας βοηθήσετε στο θέμα αυτό, διότι πληροφορούμαστε πως αν προχωρήσουμε σε 24ωρη πεζοδρόμηση, θα μας καταθέσετε ασφαλιστικά μέτρα και θα προβείτε σε μηνύσεις. Θέλω να πιστεύω πως αυτή η πληροφορία δεν ευσταθεί και πως τα λένε κάποιοι κακεντρεχείς άνθρωποι.
Τα αιτήματά σας, εξάλλου, για μια καλύτερη Ζάκυνθο, θα πρέπει να συνοδεύονται και με τη θέλησή σας να αλλάξει κάτι πραγματικά, δεδομένου πως όσο καλές προθέσεις και να έχει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει η δική σας συνεργασία.
Σε ό,τι αφορά την κυκλοφοριακή μελέτη, αυτή θα εφαρμοστεί σύντομα και αφού ο μελετητής πραγματοποιήσει κάποιες αλλαγές, που του έχουν προταθεί μετά το διάλογο που είχαμε κάνει πρόσφατα με την αρμόδια επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν συμπολίτες μας από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.

1. ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΛΗΣ-ΝΗΣΙΟΥ
Στο έγγραφό σας αναφέρετε πως είστε πρόθυμοι να συνεργαστείτε για να δημιουργηθεί μια καλύτερη εικόνα στην πόλη και σε όλο το νησί.
Χαιρόμαστε για τη στάση σας, όμως ας μου επιτραπεί να πω ότι μέχρι τώρα το αντίθετο συμβαίνει.
Για να βελτιωθεί η καθημερινότητα, θα πρέπει εσείς οι επιχειρηματίες να μην τοποθετείτε εμπορεύματα στα πεζοδρόμια ή κάτω από τις στοές, διότι κάτι τέτοιο εμποδίζει τους πεζούς.
Παρά την προσπάθειά μας με επιβολή προστίμων στους παραβάτες, δυστυχώς πολύ λίγοι έχουν συμμορφωθεί και αναγκαζόμαστε να κάνουμε τους "σερίφηδες" για τα αυτονόητα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις καρέκλες και τα τελάρα που τοποθετούν ορισμένοι έξω από τα μαγαζιά τους για να εξασφαλίσουν, παράνομα, θέσεις πάρκινγκ.
Επαναλαμβάνουμε πως δίχως τη δική σας συνδρομή, καμία Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο για κάτι καλύτερο. Δεκτά τα παράπονα και η κριτική προς τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, ίσως όμως να χρειάζεται και η δική σας αυτοκριτική, διότι τα τελάρα και τις καρέκλες δεν τις τοποθετούν οι Δήμαρχοι, αλλά οι επιχειρηματίες!
Σας ενημερώνω παράλληλα πως ο Δήμος έχει δρομολογήσει την επισκευή του οδικού δικτύου προς τα τέλη του 2017 και στις αρχές του 2018 στις εξής, μεταξύ άλλων, οδούς: Φωσκόλου, Τερτσέτη, Τεμπονέρα, Νερούλη.

1. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις δημόσιες τουαλέτες, ενημερώνουμε πως πίσω από τον "Κόκκινο Βράχο" υπάρχουν τουαλέτες που είναι καθαρές και χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες μας.
Τα υπόλοιπα σημεία της πόλης καλύπτονται με χημικές τουαλέτες, ενώ αναζητούμε χώρο για τη δημιουργία νέων δημόσιων τουαλετών.

1. ΛΙΜΑΝΙ-ΠΡΟΒΛΗΤΑ
Για το ζήτημα του προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων πρόσφατα έγινε σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο για την έγκριση του μάστερ πλαν, όπου συζητήθηκε διεξοδικά και το σημείο που θα κατασκευαστεί το συγκεκριμένο έργο.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν δύο: Α) Ο προβλήτας να γίνει στο μόλο του Αγίου Διονυσίου. Β) Αυτό το έργο να λάβει χώρα στο μόλο του Αγίου Νικολάου.
Προσωπικά υποστήριξα την πρόταση του συμπολίτη μας ναυπηγού, κ. Δημήτρη Κάπαρη, ο οποίος παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο για την κατασκευή προβλήτα στο μόλο του Αγίου Νικολάου.
Τελικά επιλέχθηκε να κατασκευαστεί στο μόλο του Αγίου Διονυσίου. Δεν διαφωνώ με την απόφαση, αρκεί οι διαδικασίες της χρηματοδότησης να προχωρήσουν τάχιστα από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα έργο πνοής που αφορά την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.
Σχετικά με το λιμάνι και την εικόνα που αυτό παρουσιάζει, επισημαίνω ότι καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο Λιμενικό Ταμείο που έχει την ευθύνη, διότι ο Δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε της παραλιακής οδού Κ. Λομβάρδου!
Εν κατακλείδι, τα θέματα που σας απασχολούν είναι χρόνια. Δυστυχώς, οι προκάτοχοί μας δεν φρόντισαν να τα επιλύσουν. Είναι βέβαιο πως ο τόπος μας αξίζει καλύτερης τύχης. Από την πλευρά μας θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για απαλλαγούμε από παθογένειες και κακές συμπεριφορές ετών.
Σας θέλουμε αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια, γιατί χωρίς τη δική σας συνδρομή τίποτα δεν μπορεί να γίνει ή να εφαρμοστεί".

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑΣ

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166