A+ A A-

Δελτίο Τύπου για την παρουσίαση του τουριστικού μάρκετινγκ πλαν

Δημοσιεύτηκε: 2/11//2017 10:02 | Ενημερώθηκε: 2/11//2017 19:10 | Διαβάστηκε 239 φορές

Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής (marketing plan) του Δήμου Ζακύνθου για τα επόμενα 4 χρόνια παρουσίασε ο καθηγητής Πανεπιστημίου και συνεργάτης μας, κ. Δημήτριος Κούτουλας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Τουρισμού που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο.
Αρχικά, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, κ. Αντώνης Νικολουδάκης, ενημέρωσε τα μέλη για ορισμένα επιμορφωτικά σεμινάρια που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, με προφανή στόχο οι επαγγελματίες του κλάδου να προσφέρουν ακόμη πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους ξένους επισκέπτες μας.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, αναφέρθηκε στην κοπιώδη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για να βελτιωθούν οι υποδομές (αποχετευτικά δίκτυα, απορρίμματα, ύδρευση, δρόμοι, κλπ), σημειώνοντας πως φέτος σημειώθηκε θεαματική αύξηση στην εισροή τουριστών, κάτι που σημαίνει ότι έχει πιάσει τόπο η προβολή που κάνει ο Δήμος Ζακύνθου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, φιλοξενώντας ξένες δημοσιογραφικές αποστολές, αλλά και κάνοντας αδελφοποιήσεις με πόλεις που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και συνδέονται ιστορικά με τη Ζάκυνθο.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Νίκος Τσίπηρας, σημείωσε πως οι περισσότερες προτάσεις που περιγράφονται στο μάρκετινγκ πλαν μπορούν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Leader και ήδη αυτό προωθείται. Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτό το σχέδιο τουριστικής προβολής θα πρέπει να δεσμεύει όλους τους φορείς του τουρισμού και όχι μόνο το Δήμο, ώστε να μη γίνονται αποσπασματικές ενέργειες που δεν θα φέρνουν τα επιθυμητά οφέλη.
Ο κ. Κούτουλας μίλησε για «επιθετική πολιτική» στον τουρισμό, τονίζοντας πως δεν επαρκεί πλέον ο... αυτόματος πιλότος με βασικά χαρακτηριστικά τον ήλιο και τη θάλασσα, ενώ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, Παύλο Κολοκοτσά, τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού, κ. Αντώνη Νικολουδάκη, και την αρμόδια υπάλληλο, κ. Αθηνά Κάρδαρη, για τη βοήθεια που του παρείχαν στη σύνταξη του μάρκετινγκ πλαν.
«Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκε ο τουρισμός τα προηγούμενα ήταν λανθασμένος. Η Ζάκυνθος είναι ένας μοναδικός προορισμός, όμως η προβολή είχε μείνει μόνο στον ήλιο και στη θάλασσα, και όχι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δεν προσεγγίστηκαν οι ελεύθερες αγορές, αλλά για χρόνια μείναμε εγκλωβισμένοι στην πελατεία των τουρ-οπερέιτορς, οι οποίοι σαφώς και είναι σημαντικοί, όμως δεν θα πρέπει να αποτελούν το Α και το Ω. Με θλίβει το γεγονός ότι το νησί είναι ένας προορισμός φθηνών διακοπών. Δεν επιτρέπεται, επί παραδείγματι, να κλείνεται πακέτο διακοπών με 350 ευρώ για μία εβδομάδα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι μαζί να αποφύγουν όσο το δυνατόν ταχύτερα. Το «Ναυάγιο» είναι ένας σημαντικός θησαυρός για τη Ζάκυνθο. Είναι απαραίτητο όμως, να δούμε την κατάσταση στον Λαγανά, για τον οποίο υπάρχουν πολλά αρνητικά δημοσιεύματα, αλλά η... ζημιά μετριάζεται από τα θετικά άρθρα προβολής που γράφουν για το νησί οι ξένοι δημοσιογράφοι που φιλοξενούνται στο νησί από το Δήμο Ζακύνθου. Στόχος του μάρκετινγκ πλαν είναι να δημιουργηθεί αξία για τους επισκέπτες, τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους αυτού του τόπου. Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε, όλοι μαζί, την σταδιακή αναβάθμιση του προφίλ της τουριστικής πελατείας και των εσόδων της Ζακύνθου, με την ανάπτυξη ισχυρής ταυτότητας. Το τουριστικό σχέδιο που συνέταξα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα έχει σημασία μόνο αν υλοποιηθεί στην πράξη» υπογράμμισε ο κ. Κούτουλας.
Να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός του μάρκετινγκ πλαν ανέρχεται συνολικά στις 100.000 ευρώ για να υλοποιηθεί πλήρως και τα χρήματα αυτά μπορούν να βρεθούν είτε σε συνεργασία του Δήμου με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού, είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166