A+ A A-

Δελτίο Τύπου-απάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου στις δηλώσεις του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, κ. Γκούση

Δημοσιεύτηκε: 27/11//2017 15:22 | Διαβάστηκε 413 φορές

Λυπούμεθα που ύστερα από μία εποικοδομητική συνάντηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, κ. Γκούση, παρουσία των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου στο γραφείο Δημάρχου την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017, μεταφέρθηκαν στον ημερήσιο Τύπο ανακρίβειες αναφορικά με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που έχει να κάνει με τις νέες εγκαταστάσεις σχολικών συγκροτημάτων ή επέκταση στις ήδη υπάρχουσες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού Τύπου, το οποίο μεταφέρει δηλώσεις του κ. Γκούση, αναφέρονται τα εξής: "Εκείνο που μας μετέφερε ο κ. Γκούσης είναι η πρόθεση του Δήμου να συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα υποβάλλοντας φάκελο μόνο για την ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου στη Δερματούσα ύψους 2,5 εκ. ευρώ από τα διαθέσιμα 8.500.000 εκ. ευρώ. Ωστόσο, παρά την προτροπή του προς τον Δήμαρχο να απορροφηθεί και το υπόλοιπο ποσό των 6.000.000 ευρώ με μελέτες και για άλλα σχολεία του νησιού ή παρεμβάσεις εκείνο που διαπίστωσε ήταν ότι δεν υπάρχει κάτι έτοιμο και συνεπώς σε λίγες ημέρες που κλείνουν οι αιτήσεις τα χρήματα δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα, δηλαδή θα χαθούν".

Η αλήθεια...

Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τα όσα ισχυρίστηκε και προς ενημέρωση της κοινής γνώμης θα αναφερθούμε στις ενέργειες που έκανε η Δημοτική Αρχή για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών, δια μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας στην οποία προεδρεύει ο Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Κόκλας.

Μόλις ενημερωθήκαμε για το πρόγραμμα της Περιφέρειας, τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας πρότειναν μια σειρά από παρεμβάσεις στα σχολεία του νησιού μας και ζητήθηκε αυτές να ενταχθούν στον φάκελο που θα υποβάλλουμε έως τις 30 Νοεμβρίου, ημερομηνία όπου και λήγει η προθεσμία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Μετά την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας όμως, παραλάβαμε έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, κ. Ελευθέριου Νιοτόπουλου, που ζητούσε, μεταξύ άλλων, να επικεντρωθούμε μόνο στην ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος στη Δερματούσα και όχι στις παρεμβάσεις στα ήδη λετουργούντα διδακτήρια, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην φτιαχτεί νέα σχολική μονάδα, δεδομένου ότι από τα 8.500.000 ευρώ του προγράμματος η Ζάκυνθος δικαιούται μόνο το 1/4, ήτοι 2.500.000 ευρώ, αφού πρέπει να πάρουν χρήματα και τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά (Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Λευκάδα).

Σεβόμενοι την επιθυμία του Αντιπεριφερειάρχη (υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό το "τρέχει" η Περιφέρεια) αποφασίσαμε σε ένδειξη καλής θέλησης και συνεργασίας να υιοθετήσουμε την πρότασή του και να στείλουμε φάκελο για την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στη Δερματούσα, ενώ έχουμε ήδη έτοιμη μελέτη και για κατασκευή 7ου Δημοτικού Σχολείου στην Παναγούλα.

Ως εκ τούτου, όσοι υποστηρίζουν ότι η Ζάκυνθος χάνει 6.000.000 ευρώ, επειδή ο Δήμος δεν έχει υποβάλλει ολοκληρωμένες προτάσεις με μελέτες, παραπληροφορούν την κοινή γνώμη.

Γιατί άραγε ο κ. Γκούσης δεν περίμενε να δει τις προτάσεις μας, παρά έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ της Ζακύνθου πριν τη λήξη της προθεσμίας κατηγορώντας τον Δήμο και τον ίδιο τον Δήμαρχο, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει αδιαφορία και έλλειψη οργάνωσης από την πλευρά μας;

Ο Δήμος Ζακύνθου έχει αποδείξει πολλάκις το ενδιαφέρον του για τα σχολεία και αρκετές φορές με ίδιους πόρους φροντίζει για τη βελτίωσή τους, ώστε τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Ο ίδιος ο Δήμαρχος, δε, τόσο τώρα που έχει τα ηνία του Δήμου, όσο και παλαιότερα ως Αντιδήμαρχος, έχει σε πρώτη προτεραιότητα τη νεολαία και τα διδακτήρια. Εξάλλου, όλοι οι Ζακυνθινοί θυμούνται ότι με δικές του ενέργειες, επί παραδείγματι, είχαν αποκατασταθεί οι μεγάλες φθορές στο Δημοτικό Σχολείο του Άμμου (3ο).

Τονίζουμε επίσης πως σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ζακύνθου έχουμε έτοιμες μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου, ενώ προχωράμε προς την ίδια κατεύθυνση και για τα υπόλοιπα σχολεία.

Οι προϊστάμενοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί μας, κ.κ. Τζίμας και Γκούσκος, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στο γραφείο μου με τον κ. Γκούση, με ευχαρίστησαν για την άριστη συνεργασία που έχουν με τον Δήμο Ζακύνθου.

Επίσης, στη συνάντηση στο γραφείο μου ο κ. Γκούσης δεν μου έθεσε κανένα απολύτως ζήτημα από αυτά που αναφέρει στις δηλώσεις του, περί απώλειας 6 εκ. ευρώ για τη Ζάκυνθο.

Καλό θα ήταν ο κ. Γκούσης να ενδιαφερθεί για την έλλειψη καθαριστριών στα σχολεία, με προτεραιότητα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, και να κάνει παρέμβαση προς το Υπουργείο Παιδείας, που είναι και η προισταμένη του αρχή, και να λυθεί αυτό το οξυμένο πρόβλημα το οποίο ανέδειξε ο Δήμαρχος στη συνάντηση ως πρωταρχικό θέμα, διότι αφορά την υγεία των μικρών παιδιών.

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166