A+ A A-

Δελτίο Τύπου-απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδος "Ημέρα"

Δημοσιεύτηκε: 7/9//2017 12:15 | Διαβάστηκε 219 φορές

Ο Δήμος προσπάθησε να κρατήσει τη Ζάκυνθο καθαρή καθ΄ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με τα απορρίμματα να αυξάνονται κατά 40%, αφού σημειώθηκε ρεκόρ επισκεψιμότητας. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη.
Για να τα καταφέρουμε, συμπεριελήφθη στον προϋπολογισμό του Δήμου το ποσό των 60.000 ευρώ, το οποίο δόθηκε στον Σύνδεσμο Καθαριότητας. Βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για ανάδειξη εργολάβου, που θα αναλάβει με ιδιωτικά μέσα τη μεταφορά απορριμμάτων και μπαζών από ανεξέλεγκτες χωματερές.
Το τελευταίο διάστημα το νησί μας βίωσε το πρωτοφανές φαινόμενο των συνεχόμενων πυρκαγιών από εμπρηστές. Σήμερα, και αφού παλέψαμε επί 2 μήνες με όλα τα μέσα που διαθέτουμε για την κατάσβεση των πυρκαγιών, όλοι τρέχουμε για να υλοποιηθεί ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Έχουμε χρηματοδοτηθεί και προχωράμε, παρά τις απειλές και τον πόλεμο που δεχόμαστε (υπενθυμίζουμε τους πυροβολισμούς κατά των μηχανημάτων στον Λίβα), στην εγκατάσταση της ενδιάμεσης και οριστικής λύσης στη θέση Λίβα του Βραχίονα. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της εγκατάστασής μας είναι ο Οκτώβριος του 2017.
Πλέον θα επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν από τις πλημμύρες, από την απαγόρευση επί εξάμηνο της αποκομιδής των απορριμμάτων λόγω του κλειστού ΧΥΤΑ, και από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές, που κατέστρεψαν το 10% του δασικού πλούτου της Ζακύνθου.
Είναι φυσικό ένας Δήμος, οικονομικά κατεστραμμένος και υποστελεχωμένος, αυτές τις πληγές να μην μπορεί να τις αντιμετωπίσει άμεσα. Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και ο Δήμος εργάζονται νυχθημερόν για την πλήρη αντιμετώπιση της τραγικής αυτής κατάστασης.
Οι Ζακυνθινοί συμπολίτες μας, η Αντιπεριφέρεια και οι λοιπές Υπηρεσίες, ας βοηθήσουν τον ΦΟΔΣΑ και τον Δήμο στη δύσκολη αυτή αποστολή που έχουν. Ας αναζητήσουμε τους υπαίτιους που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση, πλην του Θεού για τις πλημμύρες.
Ζητάμε συνεργασία με όλους. Ο Ζακυνθινός Τύπος γνωρίζει πολύ καλά γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, η οποία σε λίγους μήνες θα είναι μια κακή ανάμνηση.
Στο νησί μας είχαμε πάνω από 85 φωτιές. Αλήθεια, ξεκίνησε καμιά από τις μικρές-ανεξέλεγκτες χωματερές; Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδος «Ημέρα» (07/09/2016, αριθμ. φύλλου 5510, με τίτλο: «Η Πυροσβεστική στέλνει στον Εισαγγελέα Δήμο και ΦΟΔΣΑ για τις ανεξέλεγκτες χωματερές»), και για την αποκατάσταση της αλήθειας, θέλουμε να τονίσουμε πως το οικόπεδο στο οποίο βρέθηκαν τα σκουπίδια και τα μπάζα (Άνω Βολίμα) είναι ιδιωτικό, και ο ΦΟΔΣΑ δεκάδες φορές, και πάντα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου, προέβη είτε σε απομάκρυνση των απορριμμάτων, είτε σε αποκατάσταση του χώρου. Για την παραβατικότητα που επιδεικνύει κατ’ επανάληψη ο συγκεκριμένος ιδιώτης, αλλά και των πολιτών που προβαίνουν στην παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων στο χώρο αυτό, απ΄ ότι γνωρίζουμε υπάρχει ήδη φάκελος στη Δικαιοσύνη, αλλά και ο ΦΟΔΣΑ θα κάνει τις απαραίτητες νομικές ενέργειες εναντίον του.
Επίσης, το όχημα (JCP) ήταν του Δήμου με οδηγό τον κ. Πυριόχο, και όχι της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, όπως ανακριβώς αναφέρθηκε. Παράλληλα, θα περιμέναμε, γιατί αυτό εξάλλου επιβάλλει και η δημοσιογραφική δεοντολογία, πριν από τη δημοσίευση ενός θέματος που αφορά το Δήμο και τον ΦΟΔΣΑ, να ζητείται η γνώμη μας, ούτως ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. Εκτός βέβαια, κι αν αυτός είναι ο στόχος...
Η στοχοποίηση του Δήμου για τις φωτιές τι σκοπούς εξυπηρετεί; Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα να κάνει τη δουλειά του και να μην ψάχνει εξιλαστήρια θύματα!

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166