A+ A A-

Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Ζακύνθου για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ

Δημοσιεύτηκε: 24/12//2015 13:21 | Διαβάστηκε 667 φορές

Με λύπη μας και ζητώντας συγγνώμη απ´ όλους τους Ζακυνθινούς για όλα όσα έπραξαν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και οι διοικήσεις του Συνδέσμου Καθαριότητας, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και των ογκωδών, υποχρεωνόμαστε να αναφερθούμε εκ νέου στο συγκεκριμένο θέμα.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας είχαμε αναφέρει ότι η κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα των απορριμμάτων είναι μια "βόμβα", που αν εκραγεί θα καταστρέψει το νησί και θα γκρεμίσει τον κύριο πυλώνα ανάπτυξης της Ζακύνθου, που είναι ο τουρισμός, δίχως να παραβλέπουμε τις επιπτώσεις στον πολιτισμό και στη δημόσια υγεία. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καταδικάσει την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο με βαρύ πρόστιμο που θα πληρώσουμε όλοι οι Ζακυνθινοί. Οι Υπουργοί Εσωτερικών και ΥΠΕΚΑ, καθώς και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, με αποφάσεις τους έχουν κλείσει τον ΧΥΤΑ του Σκοπού, χωρίς να μας λένε που θα τα πάμε.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή το πρώτο θέμα που "έτρεξε", προτού καν εγκατασταθεί στο Δήμο, ήταν η λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με συνεχείς επισκέψεις στα Υπουργεία και συσκέψεις παρουσία των νομικών συμβούλων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Υπουργείου Εξωτερικών. Ενημερώσαμε για την υπάρχουσα κατάσταση στη Ζάκυνθο και προτείναμε άμεση λύση ολοκληρωμένης διαχείρισης. Ένα ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο με την κατάθεση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο Εσωτερικών, υιοθετήθηκε για όλους τους Δήμους της χώρας. 

Εξασφαλίσαμε, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της χώρας, 2.400.000 ευρώ από δημόσιες επενδύσεις για την προμήθεια εξοπλισμού και την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Ειδική επιτροπή επιστημόνων επισκέφθηκε στη συνέχεια τους χώρους που με κοινωνική συναίνεση θα υλοποιούσαμε το σχέδιό μας. 

Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς συναντήσεις και τις έγγραφες διαβεβαιώσεις του χρονοδιαγράμματος, που φέρει την υπογραφή του Δημάρχου, μια ομάδα με επικεφαλής τον κ. Αναστάσιο Τζίμη, σήμερα κλείδωσαν το πορτόνι εισόδου στον Σκοπό, με συνέπεια να μην μπορούν να εισέλθουν τα απορριμματοφόρα για την αποκομιδή των απορριμμάτων. 

Αυτή την ενέργεια, η οποία έγινε παραμονές Χριστουγέννων και νέου έτους, το διάστημα δηλαδή που η πόλη και τα χωριά μας θα πρέπει να λάμπουν με οποιοδήποτε κόστος, μια ομάδα δημοτών του Καλαμακίου πήραν μια τέτοια απόφαση. Τους αφήνω στην κρίση των Ζακυνθινών και ταυτόχρονα ζητάω τη βοήθεια στις περαιτέρω ενέργειες του Δήμου από τις δικαστικές Αρχές, τον Εμπορικό Σύλλογο, τους Συλλόγους Ξενοδόχων, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, αλλά και κάθε Ζακυνθινού. 

Πρέπει όλοι να συνδράμουν για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος. 

Βρισκόμαστε στη χειμερινή περίοδο, με τα σκουπίδια αυτή την εποχή να είναι ελάχιστα. Είναι απαραίτητο να κάνουμε όλοι υπομονή. Στις 31 Μαρτίου 2016 θα έχουμε τη νέα διαχείριση και θα υποδεχθούμε όπως πρέπει τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες μας κατά την τουριστική περίοδο.

Είθε η γέννηση του Χριστού να μας δώσει σε όλους φώτιση, σύνεση και σύμπνοια για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166