A+ A A-

Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Ζακύνθου για τις δηλώσεις του προέδρου ΤΕΕ

Δημοσιεύτηκε: 28/3//2016 17:57 | Διαβάστηκε 651 φορές

Με αφορμή τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ σε τοπική εφημερίδα (Πέμπτη 24 Μαρτίου) με τίτλο "Οι καθυστερήσεις από την παρούσα Δημοτική Αρχή την τελευταία διετία λειτούργησαν υπέρ του Λίβα", τονίζουμε ότι λυπούμεθα που επιστήμονες, οι οποίοι θα έπρεπε να παρακολουθούν κάθε βήμα που ξεκίνησε το 2005 όταν ο ΧΥΤΑ του Σκοπού έπρεπε να κλείσει ως υπερκορεσμένος και επικίνδυνος για το περιβάλλον, την υγεία και τον τουρισμό της Ζακύνθου, επιρρίπτουν ευθύνες, με πνεύμα μικροπολιτικής, στην παρούσα Δημοτική Αρχή. 

Επισημαίνουμε πως πριν ακόμη αναλάβουμε τα καθήκοντά μας απορρίψαμε την ιδέα δημιουργίας ΧΥΤΑ σε άλλον χώρο, επισκεφθήκαμε Δήμους σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενημερωθήκαμε για την ολοκληρωμένη διαχείριση με τη μέθοδο της κομποστοποίησης, την οποία και θα εφαρμόσουμε ως προσωρινή μεταβατική περίοδο, προυπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, και μέχρι να περάσουμε στην οριστική λύση, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα 2014-2020, για την οποία έχει συνταχθεί Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων κλειστού τύπου και δημιουργία ΧΥΤΥ για το υπόλειμμα. 

Το Τοπικό Σχέδιο έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ενώ έχει ενταχθεί στον περιφερειακό σχεδιασμό. Δυστυχώς, η κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δεν επέτρεψε τη διάθεση της εγκεκριμένης πίστωσης το 2015.

Το όλο πρόγραμμα της σημερινής μεταβατικής περιόδου χρηματοδοτείται από δημόσιες επενδύσεις του 2016. 

Ο Δήμος δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αφού έκανε αποκομιδή στον ΧΥΤΑ του Σκοπού με την ανοχή των Υπουργείων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο μας έδωσε παράταση μέχρι 31/3/2016.

Για το θέμα αυτό ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό που εργάζεται στον Σύνδεσμο Καθαριότητας, αλλά και τους κατοίκους του Καλαμακίου, που γνωρίζοντας ότι πάνω από το κεφάλι τους κρέμεται μια "βόμβα", παρακολουθούν βήμα προς βήμα τις κινήσεις του Δήμου. Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω αυτής της κατάστασης είναι κατηγορούμενοι ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, καθώς και ο νυν πρόεδρος του Συνδέσμου.

Με κοινωνική συναίνεση και με επιστημονική επιτροπή όλο το 2015 προσπαθήσαμε να χωροθετήσουμε και να αδειοδοτήσουμε χώρους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και των ογκωδών, το οποίο είναι ένα επίσης σοβαρό θέμα, που μέχρι σήμερα κανείς δεν έκανε τίποτα. Συγχρόνως ήμασταν σε επικοινωνία με Δήμους της Ηλείας, με τους οποίους θα μπορούσαμε να έρθουμε σε μια συμφωνία για την ταφή του υπολείμματος σε αδειοδοτημένο ΧΥΤΥ.

Δυστυχώς, οι Δήμοι της Ηλείας είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς. Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με τεκμηρίωση εξετάζει όλους τους πιθανούς χώρους στη Ζάκυνθο, στους οποίους θα μπορούσε να γίνει η οριστική διαχείριση και να δημιουργηθεί ΧΥΤΥ. 

Στις 21-7-2015 μας κοινοποιήθηκε η απόφαση που απορρίπτει κάθε προσφυγή και επιτρέπει ακόμη και τη δημιουργία ΧΥΤΑ, όπως αναφέρεται, και η οποία βεβαίως έχει τροποποιηθεί, σημειώνοντας πως η θέση "Λίβας" είναι η καλύτερη θέση για κατασκευή ΧΥΤΥ, σε σχέση με τις άλλες τρεις που υπάρχουν ("Βουτσάκια", "Λούμπου" και "Βουνό").

Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Ζακυνθινοί και ειδικά οι επιστήμονες, πως η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν στάθηκε ούτε λεπτό, προκειμένου να βρεθεί η καταλληλότερη και οικονομικότερη θέση, λαμβάνοντας υπόψιν το θέμα της υγείας των πολιτών, της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και την καταστροφή της Ζακύνθου στον κύριο πυλώνα ανάπτυξης, που λέγεται τουρισμός. 

Δεν υπάρχει περίπτωση, παρά τις φωνασκίες, να αφήσουμε τα σκουπίδια στις αυλές των σπιτιών και των επιχειρήσεων, αλλά και στους δρόμους, όπως συμβαίνει στον Πύργο και στην Τρίπολη.

Θα προχωρήσουμε σε μια ευρωπαϊκού επιπέδου λύση με τη μέθοδο της κομποστοποίησης, εκμεταλλευόμενοι την πίστωση των 2,5 εκ. ευρώ, που έχουμε εξασφαλίσει από τις δημόσιες επενδύσεις του 2016.

Παράλληλα, για να πάρουμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και να πάμε στην οριστική λύση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καθορίσουμε τη θέση, σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο. 

Δεν περιμέναμε από τον πρόεδρο του ΤΕΕ ότι θα επέρριπτε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή. Δεν γνωρίζουμε γιατί το έκανε αυτό, όταν έχουμε εξαντλήσει το θέμα με πάμπολλα Δελτία Τύπου. 

Ο καθένας βέβαια είναι ελεύθερος να δημοσιεύει απόψεις. Εξάλλου, όλοι κρινόμαστε απ´ ότι κάνουμε και απ´ότι λέμε.

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166