A+ A A-

Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Ζακύνθου για την αδελφοποίηση με την ιταλική πόλη Ρόκα Ιμπεριάλε

Δημοσιεύτηκε: 9/2//2016 14:55 | Διαβάστηκε 686 φορές

Την ιταλική πόλη Ρόκα Ιμπεριάλε επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, από τις 5 έως και τις 7 Φεβρουαρίου με αφορμή τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα εκεί για την αδελφοποίηση του νησιού μας με τη συγκεκριμένη περιοχή.
Υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας για τον πολιτισμό, την παιδεία, τα αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό, υπήρξε ονοματοδοσία ( "Villa Zakynthos") σε περιφραγμένη έκταση 20 στρεμμάτων που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο και μέσα εκεί λαμβάνουν χώρα αθλοπαιδείες, ενώ στόχος της Ιταλικής Δημοτικής Αρχής είναι να δημιουργηθούν περιπατητικές διαδρομές, παιδικές χαρές, κ.λ.π. Συμφωνήθηκε την Άνοιξη αντιπροσωπεία της Ρόκα Ιμπεριάλε να έρθει στη Ζάκυνθο για να ολοκληρωθεί και η β´ φάση της αδελφοποίησης.
Να σημειωθεί ότι την ιδέα για την αδελφοποίηση την είχαν οι Ιταλοί, ενώ όπως ανέφεραν στο Δήμαρχο στην επικρατεία τους υπάρχει ελληνικό στοιχείο (επονομαζόμενο και ως "Magna Grecia") και αυτός ήταν ο λόγος που τους οδήγησε να κάνουν την αδελφοποίηση.
Ο Δήμαρχος, που πλαισιωνόταν από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Γιάννη Κόκλα, και τον κ. Ανδρέα Δεληγιαννόπουλο, ευχαρίστησε τους Ιταλούς για τη θερμή υποδοχή και για τις ενέργειες που έγιναν, ούτως ώστε να λάβει σάρκα και οστά η αδελφοποίηση.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε τα παρακάτω:
"Εκπροσωπώντας το Δήμο Ζακύνθου, σας μεταφέρω τον πιο θερμό χαιρετισμό και ευρωπαϊκό μήνυμα ενότητας, σε όλους τους πολίτες του πανέμορφου τόπου σας, ο οποίος αδελφοποιείται με τη Ζάκυνθο, τον Δήμο που γέννησε τον Ούγκο Φώσκολο, τον Ζακυνθινό διανοούμενο, ποιητή και λογοτέχνη, που έγινε ο εθνικός ποιητής της Ιταλίας.
Η ιστορία μας, του Δήμου Ζακύνθου και της Ρόκα Ιμπεριάλε, έχει κοινές πολιτιστικές ρίζες. Τους ενώνει η ποίηση του Ούγκο Φώσκολο, οι περιπέτειες του πολύπαθου Οδυσσέα και το γεγονός ότι και οι δύο Δήμοι βρέχονται από το Ιόνιο Πέλαγος.
Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης που υπογράφουμε σήμερα, θα επιδιώξουμε να αποφέρει πολύπλευρα οφέλη στους Δήμους μας μέσα από κοινές δράσεις που θα αναλάβουμε στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού, του τουρισμού, της οινολογίας και γαστρονομίας.
Παράλληλα, θέλω να σας ενημερώσω, ότι είναι θέμα ημερών η αποπεράτωση των εργασιών για την κατασκευή της οικίας του Φώσκολο στην αρχική της μορφή. Τα εγκαίνια της οικίας του θα λάβουν χώρα την Άνοιξη, και φυσικά, η παρουσία σας εκεί θα μας γέμιζε χαρά.
Κατόπιν, η οικία του Ούγκο Φώσκολο θα ανοίξει για να υποδεχτεί το κοινό και γνωρίζω πως πολλοί Ιταλοί επιθυμούν να επισκεφθούν το σπίτι, που έζησε ο εθνικός τους ποιητής.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Ακαδημίας "Διόσκουροι", που ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρει τους τόπους μας κοντά, μεσολαβώντας για αυτή την αδελφοποίηση.
Τον ευχαριστούμε θερμά, γιατί χωρίς τις ενέργειές του σήμερα, δεν θα βρισκόμασταν εδώ. Τέλος, καλώ τη Ρόκα Ιμπεριάλε και όλες τις αδελφοποιημένες με την Ρόκα Ιμπεριάλε πόλεις να επισκεφθούν το Φιόρο του Λεβάντε, ονομασία που οι Ενετοί είχαν δώσει στο νησί μας και εμείς διατηρήσαμε.
Σας καλούμε να επισκεφθείτε τον τόπο που γέννησε τον Φώσκολο, έναν τόπο ευλογημένο και πανέμορφο, όπως η Ρόκα Ιμπεριάλε. Σας περιμένουμε όλους ως επίτιμους προσκεκλημένους μας".

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166