A+ A A-

Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Ζακύνθου για τη συνέντευξή του με θέμα τα απορρίμματα

Δημοσιεύτηκε: 19/2//2016 20:07 | Διαβάστηκε 638 φορές

Στις προσπάθειες που κάνει η Δημοτική Αρχή για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων και να πάμε σε ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος ζήτησε από όλους αυτοσυγκράτηση. 

Παρουσία του Αντιδημάρχου, Αντώνη Αντίοχου-Μπαλιακρά, και του μηχανικού περιβάλλοντος, κ. Ιωάννη Φραντζή, ο Δήμαρχος χαρακτήρισε ντροπή τα όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τους λεκτικούς προπηλακισμούς που δέχθηκαν ο πρόεδρος του σώματος, Νίκος Τσίπηρας, και ο επικεφαλής του συνδυασμού "Ζακυνθινή Αναγέννηση", Αντώνης Κασιμάτης, από μια μικρή μερίδα των κατοίκων των Αμπελοκήπων και υπογράμμισε πως θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων για τα επόμενα πέντε έτη δεν έχει να κάνει με το χώρο που θα εγκατασταθεί η κινητή μονάδα των μηχανημάτων, αλλά αφορά την εξασφάλιση πιστώσεων για να μεταβούμε στο στάδιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης. 

Ο κ. Κολοκοτσάς έχει επικοινωνήσει κατ´ επανάληψη με τον πρόεδρο των Αμπελοκήπων, κ. Σούρμπη, και με κατοίκους της περιοχής, στους οποίους έχει πει ότι όποια ημέρα και ώρα επιθυμούν, μπορεί να πάει στην περιοχή τους με ειδικούς επιστήμονες, ώστε να τους εξηγήσουν τι ακριβώς θα είναι αυτό που θα φτιαχτεί. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση από την πλευρά τους. 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος θέλησε να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι αν δεν λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, τότε η Ζάκυνθος θα καταστραφεί ολοκληρωτικά και ο τουρισμός θα υποστεί βαρύτητο και πιθανότατα μη αναστρέψιμο πλήγμα. 

Συμπλήρωσε μάλιστα πως δεν θα είναι ο μοιραίος Δήμαρχος, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στις προηγούμενες δημοτικές αρχές που επί μια 20ετία δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για το θέμα, αλλά το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να... περνούν καλά, καταχρεώνοντας τους Συνδέσμους Ύδρευσης και Καθαριότητας. 

Επίσης, χαρακτήρισε ως εγκληματική ενέργεια την κίνηση του τέως Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Σπύρου, να κλείσει τον Σκοπό, χωρίς να έχει εξασφαλίσει πρώτα άλλη περιοχή για την εναπόθεση και την επεξεργασία των απορριμμάτων. 

Δήλωσε ταυτόχρονα ότι άτομα από τη Ζάκυνθο τηλεφωνούν στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και τους εκφοβίζουν, ζητώντας να μην τολμήσουν να δώσουν το "πράσινο φως" για την εγκατάσταση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης στην περιοχή των 60 στρέμματων που διαθέτει ο Δήμος στους Αμπελόκηπους. Τόνισε, δε, πως όσοι προβαίνουν σε αυτή την απαράδεκτη πράξη εγκληματούν κατά της Ζακύνθου και των παιδιών τους, ενώ σημείωσε πως ας μην περιμένουν κάποιοι... αποτυχία Κολοκοτσά στο εν λόγω θέμα. 

Από την πλευρά του ο κ. Φραντζής υποστήριξε ότι κακώς έχει... δαιμονοποιηθεί το ζήτημα των απορριμμάτων και εξήγησε ότι είναι αυτονόητο πως η επεξεργασία θα γίνεται σε κλειστό χώρο, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο Δήμος περιβαλλοντική αδειοδότηση. 

"Ο τελευταίος εθνικός σχεδιασμός των απορριμμάτων εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2015. Στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχουν 860 εκ. Ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει τις συνολικές ανάγκες της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βιαστούμε, αν θέλουμε να πάρουμε χρήματα. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Επισημαίνω πως η Νομοθεσία απαγορεύει να γίνεται, επί παραδείγματι, κομποστοποίηση σε ανοιχτό χώρο. Αν προτείνω ως μελετητής κάτι τέτοιο, θα πάω... φυλακή! Οι προϋποθέσεις που έχουν οριστεί είναι συγκεκριμένες και κανείς δεν μπορεί να τις παραβεί. Το κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ορίζοντα 5 ετών θα ανέλθει σε 20,5 εκ. Ευρώ, όμως αν αφαιρέσει κανείς τους φόρους, μένουν 13 εκ. Ευρώ" ανέφερε ο κ. Φραντζής.

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166