A+ A A-

Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Ζακύνθου για τη διερεύνηση των δανείων παρελθόντων ετών

Δημοσιεύτηκε: 26/2//2016 19:30 | Διαβάστηκε 609 φορές

Με κατάπληξη ακούσαμε κάποιους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και όχι μόνο, να προβαίνουν σε ραδιοφωνικούς "λεονταρισμούς" κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για ανεντιμότητα, με αφορμή τις διερευνητικές συζητήσεις που κάνουμε για τα δάνεια που φόρτωσαν στο Δήμο και στους Ζακυνθινούς προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου δεν έλαβε ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ για το δάνειο των 9,5 εκ. ευρώ που είχε συναφθεί επί εποχής Τσαγκαρόπουλου. Παρουσιάστηκαν απλώς οι απόψεις και τα στοιχεία από έγκριτο και καταξιωμένο δικηγόρο, καθώς και από Οικονομολόγο, ενώ αποφασίστηκε η υποβολή και αλλων συμπληρωματικών στοιχείων, αλλά και η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.
Εδώ και 10 χρόνια ο Δήμος έχει "μαραζώσει" και έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό πως έως 31/12/2010 πληρώναμε τοκοχρεωλύσια για το δάνειο των 9,5 εκ. Ευρώ, ενώ τώρα χάνουμε ένα μέρος από τους ΚΑΠ. Σήμερα, ο ιδρώτας των Ζακυνθινών από τα τέλη παρεπιδημούντων και καθαριότητας, πηγαίνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου εκεί υπάρχουν 4 εκ. Ευρώ. Να σημειωθεί επίσης πως το υπόλοιπο δάνειο των 4,5 εκ. Ευρώ με τους τόκους υπερημερίας έχει φτάσει στα 7 εκ. Ευρώ.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το δάνειο των 5 εκ. ευρώ από την Εμπορική έχει ανέβει στα 7 εκ. ευρώ, υπάρχει οφειλή 17 εκ. ευρώ στο ΙΚΑ και 7 εκ. ευρώ προς τη ΔΕΗ. Όλες αυτές οι οφειλές δεν προέκυψαν επί Δημαρχίας Παύλου Κολοκοτσά, αλλά προϋπήρχαν και τώρα εμείς προσπαθούμε να βρούμε λύση.
Ας καταλάβουν αυτοί... που φωνασκούν ότι όλα θα γίνουν με εντιμότητα και διαφάνεια. Είναι χρέος της Δημοτικής Αρχής να διερευνήσει αυτές τις υποθέσεις, να συντάξει πορίσματα και στη συνέχεια αυτά να αποσταλούν στη Δικαιοσύνη, στις υπηρεσίες του κράτους, όπως είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και στην Ανώτατη Διαχειριστική Αρχή των Τραπεζών για τις τελικές γνωμοδοτήσεις και τη λήψη άμεσων αποφάσεων, καθ' όσον μέχρι να τελεσιδικήσει η ποινική υπόθεση μπορεί να περάσουν ακόμη 10 χρόνια και υπάρχει ο κίνδυνος ο Δήμος και οι δημότες να επιβαρυνθούν με δάνεια, τα οποία θα είναι αδύνατον να εξοφληθούν.
Ο Δήμος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, έτσι ώστε να ερευνηθεί πόσες εκταμιεύσεις έγιναν και ποιοι ήταν οι αποδέκτες. Ο Δήμος δεν θα χαριστεί σε κανέναν, που ζημίωσε το δημόσιο ή καταχράστηκε τα χρήματα των Ζακυνθινών.
Ας κάνουν όλοι υπομονή, γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα, το οποίο κληρονομήσαμε. Στόχος μας είναι να ριχθεί άπλετο φως σε όλα.
Εμείς ακολουθούμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και φυσικά η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Για την οικονομική "αιμορραγία" του Δήμου ευθύνονται αυτοί που προέβησαν σε άστοχες, τουλάχιστον, ενέργειες.
Ας γνωρίζουν ότι η υπάρχουσα Δημοτική Αρχή εκλέχθηκε από το Ζακυνθινό λαό με κυρίαρχο κριτήριο την εντιμότητα του επικεφαλής της, κ. Παύλου Κολοκοτσά, και των συνεργατών του. Ας μην μας κρίνουν λοιπόν αυτοί που απέτυχαν. Δεν τους μοιάζουμε. Το μέλλον θα μας δικαιώσει. Οι Ζακυνθινοί γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα που βρήκαμε και έχουμε εμπιστοσύνη τόσο στην κρίση τους, όσο και στη Δικαιοσύνη.

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166