A+ A A-

Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Ζακύνθου για δηλώσεις του Βουλευτή

Δημοσιεύτηκε: 5/5//2016 19:00 | Ενημερώθηκε: 5/5//2016 19:05 | Διαβάστηκε 1332 φορές

Λυπάμαι που βλέπω ότι για λόγους μικροπολιτικής κάποιοι προσπάθησαν να δυναμιτίσουν το υπέρτατο καθήκον των θεσμικών φορέων του νησιού μας (Βουλευτή, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου), για μια εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της Ζακύνθου.
Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε το Δήμο ως νέα Δημοτική Αρχή γνώριζαν οι πάντες ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου ήταν τραγική και συνεχίζει να είναι με μείωση των πόρων κατά 60% και πλήρη εγκατάλειψη των υποδομών, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, ο βιολογικός και η οδική ασφάλεια. Δρόμοι παντού κατεστραμμένοι και επικίνδυνοι.
Κρατήσαμε το Δήμο ανοιχτό σε περίοδο ισχνών αγελάδων και με τις πληγές του Φαραώ ανοιχτές. Υπέρογκα χρέη από "μαύρα" δάνεια (Πειραιώς, Εμπορική, Σύνδεσμος Καθαριότητας), για τα οποία μέχρι τώρα κανείς δεν λογοδότησε.
Πριν ακόμη αναλάβουμε, ξεκινήσαμε να βρούμε άκρη στο θέατρο Ζακύνθου, που είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, και το 2016 κινδυνεύσαμε να πάει στις καλλένδες του 2019 η αποπεράτωσή του.
Όμως, με την άμεση αντίδραση Δήμου και Περιφέρειας, ιδιαίτερα του Αντιπεριφειάρχη, κ. Νιοτόπουλου και του περιφερειακού συμβούλου, κ. Καμπίτση, πετύχαμε να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του το 2016 με στόχο επιτέλους η Ζάκυνθος να αποκτήσει το θέατρό της, το 2017.
Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραλάβαμε μία "βόμβα", η οποία δυστυχώς είχε ήδη εκραγεί, με δυσμενείς επιπτώσεις στη φήμη του νησιού, στην ανάπτυξη, στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών.
Πρώτοι από το 2014 και αφού εξασφαλίσαμε την ανοχή των κατοίκων του Καλαμακίου και της ευρύτερης περιοχής, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, καθώς και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία με απόφασή της είχε κλείσει τον ΧΥΤΑ του Σκοπού, συγκαλέσαμε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη, όπου προτείναμε και εγκρίθηκε ένα σχέδιο προσωρινής μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων με προμήθεια εξοπλισμού και κατασκευή κλειστού κτηρίου ύψους 2,5 εκ. ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση με τη μέθοδο της κομποστοποίησης.
Η σχετική πίστωση χορηγήθηκε μέσω της Περιφέρειας από δημόσιες επενδύσεις στις 31/12/2014. Δυστυχώς, ήρθε η κρίσιμη, πολιτικά και οικονομικά, για τη χώρα περίοδος και δεν μπορέσαμε να χρηματοδοτηθούμε το 2015. Όμως, εμείς προχωρήσαμε στην προκήρυξη δημόσιου διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού και με τη βοήθεια του Υπουργείου Εσωτερικών, πετύχαμε να αναρτηθεί χωρίς λάθη. Σήμερα, αφού εξασφαλίσαμε τη σχετική πίστωση του 2016, είμαστε έτοιμοι για την προμήθεια του εξοπλισμού.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους χώρους για την κατ´ αρχήν εγκατάσταση της προσωρινής διαχείρισης, αδειοδοτήσαμε δύο χώρους, τις Ορθονιές και το Γαλάρο. Συγκροτήσαμε επιστημονική επιτροπή με πρόεδρο τον Αντιδήμαρχο, κ. Αντώνη Αντίοχο-Μπαλιακρά, ώστε να υποβληθεί πρόταση. Παράλληλα, ήρθαμε σε επικοινωνία με το Δήμο Ίλιδος Αμαλιάδος για τη μεταφορά του υπολείμματος από την κομποστοποίηση για 2 χρόνια μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων, με τη δημιουργία ΧΥΤΥ και εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Προσπαθήσαμε με κοινωνική συναίνεση και συνεχή ενημέρωση όλων των κατοίκων του νησιού να σταματήσουν να βλέπουν τον εφιάλτη του Σκοπού, λέγοντας πως εμείς όπου πάμε δεν θα χώνουμε σκουπίδια, όπως έκαναν οι προκάτοχοί μας, αλλά θα παράγουμε κομπόστ (χώμα) και ανακυκλώσιμα υλικά.
Με δεδομένες τις αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού, που δεν ήταν άδικες γιατί το θέμα των απορριμμάτων το διαχειρίστηκαν ανάξια χέρια τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθήσαμε την προσωρινή διαχείριση να την εγκαταστήσουμε στην περιοχή Αεροδρομίου, που ο Δήμος διαθέτει 55 στρέμματα ακίνητης περιουσίας.
Για αυτό και ζητήσαμε από τον Βουλευτή Ζακύνθου να γίνει κυβερνητική σύσκεψη με συμμετοχή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Λυπούμεθα πάρα πολύ για το γεγονός πως ο Βουλευτής μας κατηγορεί ότι ουδέποτε παραδώσαμε φάκελο με τα στοιχεία που ζήτησε η ΥΠΑ.
Ό,τι στοιχείο ζητήθηκε απεστάλη αμέσως και η επικοινωνία με την ΥΠΑ ήταν συνεχής, γιατί ο πέλεκυς του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν έτοιμος να πέσει πάνω στα κεφάλια των Ζακυνθινών, με βαρύ πρόστιμα και μέχρι σήμερα, ενώ είχε υποσχεθεί παρουσία του κ. Βουλευτή ότι σε 15 ημέρες θα μας δώσει απάντηση, εντούτοις έχουν περάσει 5 μήνες και απάντηση δεν πήραμε. Και βεβαίως το πρόβλημα με το υπόλειμμα δεν είχε επιλυθεί.
Συντάχθηκε το τέλος του 2015 με Νόμο το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, με το οποίο ήμασταν υποχρεωμένοι να συντάξουμε μέχρι το Μάρτιο του 2016 το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο εντασσόμενο στον περιφερειακό σχεδιασμό θα είχαμε τη δυνατότητα να ενταχθούμε στα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα 2014-2020.
Το συντάξαμε, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και υπεβλήθη στην Περιφέρεια με την υποχρέωση άμεσα να αποφασίσουμε και να προτείνουμε το χώρο, στον οποίο πλέον θα υλοποιείτο το πρόγραμμα οριστικής λύσης του προβλήματος.
Αφού λάβαμε υπόψιν την ανάγκη δημιουργίας ΧΥΤΥ και εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ουσιαστικά καθορίζει τη θέση "Λίβας" της Τοπικής Κοινότητας Γυρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο αναλυτικά αναφέρει ότι από τους 4 χώρους (Αγαλάς, Κοιλιωμένος, Ορθονιές και "Λίβας"), η καταλληλότερη είναι η περιοχή "Λίβας" και απορρίπτει κάθε προσφυγή ή ένσταση επί του αντικειμένου.
Με βάση αυτές τις αποφάσεις και για να μη χάσουμε ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως το 2007-2013, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε τα όσα αποφάσισαν το ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ευελπιστούμε και ελπίζουμε ότι μετά την Κεφαλονιά, θα είμαστε οι πρώτοι που θα λύσουμε για πάντα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που σήμερα κινδυνεύει η Ζάκυνθος να καταστραφεί από την ολιγωρία και τη μικροπολιτική, που μάστιζε το νησί μας τα τελευταία 10 χρόνια.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης με αποφασιστικότητα επιλύει το πρόβλημα στη Δυτική Μακεδονία με έργα ύψους 47 εκ. ευρώ, που θα ωφελήσουν 3 Νομούς.
Δεν μπορούν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας να συζητάμε για το κρίσιμο θέμα και να απουσιάζουν σε δείπνα. Δεν μπορεί ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής (Αντιδήμαρχος) να μην καταθέτει ποτέ την πρότασή του και να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και να κάνουν τους ήρωες, καταδικάζοντας τους Ζακυνθινούς να ζουν μέσα στα βοθρολύματα και μέσα στα σκουπίδια.
Λυπάμαι για την άδικη κριτική του κ. Βουλευτή, αλλά ο ίδιος απευθυνόμενος πρόσφατα στους συναδέλφους του Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους παρότρυνε να παραιτηθούν αν δεν ψηφίσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, που αφορούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό, και τα οποία αποβλέπουν στη σωτηρία της πατρίδος.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την πλατεία Σολωμού, τονίζω πως και εκεί αν περάσαμε μέσα από συμπληγάδες πέτρες, με εγκατεστημένο τον εργολάβο, ενώ το έργο ήταν προς απένταξη.
Πετύχαμε με συνεχή ταξίδια στην ΕΕΤΑ (κ. Ασκούνη), στα Υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, να ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης στις 18 Δεκεμβρίου 2014. Δικαιωθήκαμε ότι ξεκινήσαμε και νωρίς. Περάσαμε το "μαύρο" 2015 με κλειστά όλα τα έργα και κίνδυνο απένταξης του έργου. Βεβαίως, με τη συνεργασία όλων των φορέων και του Βουλευτή, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα (Πράσινο Ταμείο), που είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης.
Τα έργα που μέχρι σήμερα έχουμε προχωρήσει, υπό δυσμενή οικονομικά δεδομένα, αποτελούν άθλο της Δημοτικής Αρχής, όπως η φωταγώγηση του Κάστρου, η ολοκλήρωση της πλατείας, η σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ο αγωγός ύδρευσης, το οδικό δίκτυο και οι καθαρισμοί όλων των περιοχών, με βαρύτητα στις τουριστικές. Και όλα αυτά με ελάχιστα χρήματα και ελάχιστο προσωπικό. Θα προχωρήσουμε με ρεαλιστικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό στην υλοποίηση του προγράμματος μας, εκμεταλλευόμενοι πλήρως τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Για εμάς η εντιμότητα και η χρηστή διαχείριση και διοίκηση, είναι οδηγός μας. Και το αποδείξαμε και όταν κάποιοι υπέβαλλαν αίτηση στο Δήμο για έργα του 2006, προκειμένου να τους δώσουμε βεβαίωση ότι έγιναν αυτά. Αποτέλεσμα θα ήταν να χρεωθούν με 1 εκ. ευρώ ο Δήμος και οι δημότες μετά από 10 χρόνια. Όπως, και να χει το θέμα αυτό βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.
Αυτά πιστεύω ότι ο κ. Βουλευτής, που ίσως παραπλανήθηκε ή παραπληροφορήθηκε, να τα γνωρίζει.
Για το ζήτημα του κολυμβητηρίου, είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός ανοιχτού κολυμβητηρίου με λιγότερο κόστος συντήρησης. Ουδέποτε κουβέντιασα με τον Βουλευτή για κολυμβητήριο, παρά μόνο για κλειστό γυμναστήριο και για την κατασκευή του οποίου οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά.
Δεν θέλω άλλο να επεκταθώ, αλλά να πω για μια ακόμη φορά ότι τιμώ τον Βουλευτή Ζακύνθου ως θεσμό, όμως όλοι μας θα κριθούμε και από τα λόγια μας και από τις πράξεις μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑΣ

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166