A+ A A-

Δελτίο Τύπου-απάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου στις δηλώσεις του πρώην Περιφερειάρχη για τα Απορρίμματα

Δημοσιεύτηκε: 9/3//2016 19:51 | Διαβάστηκε 718 φορές

Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, η Δημοτική Αρχή ασχολείται πριν ακόμη αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της, γνωρίζοντας ότι αυτό ήταν το πρώτο και κύριο θέμα που έπρεπε να αντιμετωπίσει, γιατί αποτελούσε βόμβα στα ζητήματα της υγείας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης του νησιού. 

Επισκεφθήκαμε Ευρώπη και όλη την Ελλάδα. Καταλήξαμε σε ένα ευρωπαϊκού τύπου εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με τη μέθοδο της κομποστοποίησης και κύρια προσπάθεια τη διαλογή στην πηγή. 

Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος τόσο για την προσωρινή μεταβατική περίοδο, όσο και για την οριστική λύση, απαιτούνται χρήματα. Σε έναν Δήμο καταχρεωμένο από τα δάνεια του παρελθόντος και τις υποχρεώσεις των δημοτών προς το Δήμο. 

Στις 31 Δεκεμβρίου 2014 εξασφαλίσαμε 2,5 εκ. ευρώ από δημόσιες επενδύσεις για τη χρηματοδότηση του έργου της μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Δυστυχώς, η κακή οικονομική συγκυρία του 2015 δεν επέτρεψε τη χρηματοδότηση του έργου και την εκταμίευση των χρημάτων. Σε άμεση συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θοδωρή Γαλιατσάτο, το έργο χρηματοδοτείται το 2016. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους υλοποιείται η προμήθεια και η λειτουργία της προσωρινής μεταβατικής περιόδου σε κατάλληλο προς τούτο αδειοδοτημένο χώρο. 

Για την οριστική λύση του προβλήματος ευελπιστούμε ότι με συνεχείς ενέργειες και συνεργασίες με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την κυβέρνηση, θα υλοποιηθεί το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης, το οποίο έχει εγκριθεί από τα αρμόδια Υπουργεία και είναι ενταγμένο στο εθνικό σχέδιο. Η χρηματοδότησή του, δε, θα γίνει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα 2014-2020.

Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο ΧΥΤΑ του Σκοπού έπρεπε να είχε κλείσει από το 2006-2007. Ευθύνη για αυτό που δεν συνέβη έχουν όλες οι τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις του παρελθόντος, που είχαν τα δάνεια των εκατομμυρίων ευρώ και τον πακτωλό των χρημάτων στα χέρια τους και τα οποία εδίδοντο αφειδώς προς τη Ζάκυνθο. Από τότε μας κυνηγούσε η Ευρώπη, λόγω Θαλασσίου Πάρκου, και κανείς δεν σχεδίασε αυτό που γίνεται στην Ευρώπη, στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Και ερχόμαστε στον Φεβρουάριο του 2014, όταν και έκλεισαν τον ΧΥΤΑ της Ζακύνθου, εν μέσω τουριστικής περιόδου, και όταν η Ζάκυνθος μεσουρανούσε στον τουρισμό, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης. Η Ζάκυνθος τότε μετατράπηκε σε χαβούζα, όπως η Τρίπολη και ο Πύργος, που ακόμα οι περιοχές αυτές υποφέρουν, ενώ δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε έργα αμφιβόλου ποιότητας και αντοχής. 

Σήμερα, εμείς με κίνδυνο την ασφάλεια των υπαλλήλων μας στην καθαριότητα και την κατάρρευση του ΧΥΤΑ, συνεχίζουμε να εναποθέτουμε τα απορρίμματα εκεί, αφού δεν εξασφάλισαν εναλλακτική λύση. Δύο πρόεδροι (της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και της σημερινής) είναι κατηγορούμενοι για αυτό το θέμα. 

Καμία νομική υποχρέωση δεν αποτελεί δικαιολογία για την καταστροφή ενός τουριστικού νησιού. 

Έχω πει κατ´ επανάληψη ότι θα θέλαμε βιβλία να γράψουμε για το σοβαρό αυτό ζήτημα την τελευταία 10ετία, που όλοι θα πρέπει να σιωπούν. Να κάνουν τον σταυρό τους για να υπάρχει Ελλάδα και να υπάρχει τουρισμός, που είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος. 

Χρειάζεται υπομονή και όχι κραυγές ή προσβολές, ενώ ούτε και η επίρριψη ευθυνών είναι σωστή σε αυτούς που μέρα και νύχτα εργάζονται για τη λύση αυτού του προβλήματος. 

Είμαι εκείνος που ως απλός Ζακυνθινός πολίτης είχα πει τότε, όταν κάποιοι ανεύθυνοι μέσω ραδιοφώνου εκραύγαζαν για να μη γίνει ο αγωγός ύδρευσης, τηλεφώνησα στον κ. Σπύρου και τον ευχαρίστησα δημόσια και προσωπικά για τη χρηματοδότηση του αγωγού. 

Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όμως, δεν γνώριζα τις αποφάσεις του για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ, δίχως να υπάρχει άμεση εναλλακτική λύση. 

Εγώ αν ήμουν στη θέση του θα πίεζα κυβέρνηση και Ευρώπη για χρηματοδότηση με τη διαδικασία του κατ´ επείγοντος, όχι για να επιχώσουμε σκουπίδια σε κάποιο λαγκάδι της Ζακύνθου, αλλά αυτό που εμείς σχεδιάζουμε και που προχώρησε πολύ καλά στην Ανατολική Μακεδονία και τώρα το ίδιο συμβαίνει και στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και σε Δήμους της Ευρώπης. Εφαρμόζεται, δηλαδή, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε κλειστό αδειοδοτημένο χώρο. 

Θα έπρεπε η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους Δήμους, να καθορίζει χώρους, όπως έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας για το Δήμο Ζακύνθου και όχι σήμερα οι πολίτες μας να ακούνε απορρίμματα και να βλέπουν εφιάλτες σκουπιδιών.

Αλήθεια, δεν υπάρχουν ευθύνες για τη σημερινή τραγική κατάσταση; Λογοδότησε κανείς μέχρι σήμερα για παραλείψεις και εγκλήματα που αφορούν την υγεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την ανάπτυξη ενός ευλογημένου νησιού; 

Τιμώ και σέβομαι τον κ. Σπύρου ως αγωνιστή, ως επιστήμονα και ως άνθρωπο. Το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων είναι καρκίνος, που πληγώνει και ταλαιπωρεί όλους μας. 

Η Ζάκυνθος και η Ελλάδα θα ζουν και θα ευημερούν πάντα. Παρακαλώ τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο του νησιού, που διαμορφώνει γνώμες, για το θέμα αυτό να συμβάλλουν με λιγότερα δημοσιεύματα και κραυγές, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε από κοινού την ηρεμία των πολιτών. Εμείς, σύντομα θα λύσουμε πρωτοποριακά που ταλανίζει το νησί μας.

Επικοινωνια

 • Δημος Ζακυνθου
 • Πλατεια Διονυσιου Σολωμου 1
 • Τ.Κ : 29100
 • Τηλ. Κεντρο : 26953 61300
 • Email : dimoszak@otenet.gr

Χρησιμα Τηλεφωνα

 • Αστυνομια
  26950 - 42550, 22100, 22100
 • Πυροσβεστικη 
  26950 - 22199, 22161
 • Πρωτες Βοηθειες
  26950 - 23166